Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:41 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultările secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Patricia Flor, Reprezentantul Special al UE pentru Asia Centrală

ro

16 Jul, 2013 13:42 612 Marime text
16 iulie 2013

Comunicat de presă
Consultările secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Patricia Flor, Reprezentantul Special al UE pentru Asia Centrală

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu s-a întâlnit marţi, 16 iulie 2013, cu Patricia Flor, Reprezentantul Special al UE pentru Asia Centrală.
Bogdan Aurescu a subliniat importanţa acestei runde de consultări cu oficialul UE, care oferă posibilitatea unui schimb de opinii aprofundat asupra implementării Strategiei UE pentru Asia Centrală, respectiv armonizarea cu această strategie a acţiunilor bilaterale ale României cu ţările din regiune. La rândul său, Patricia Flor a exprimat apreciere pentru implicarea activă a României în Asia Centrală şi pentru relaţiile foarte bune ale României cu statele din regiune. Au fost trecute în revistă teme de interes precum: problematica energetică, problema gestionării resurselor de apă, managementul şi securizarea frontierelor, combaterea traficului de droguri, precum şi evoluţiile din Afganistan în contextul retragerii ISAF la finalul lui 2014 şi implicaţiile asupra securităţii în Asia Centrală.
Secretarul de stat din MAE român a arătat că Asia Centrală este o zonă de interes major pentru România, atât din punct de vedere al resurselor energetice şi potenţialului economic şi de transport de care dispune, cât şi prin prisma ameninţărilor la adresa securităţii provenind din Afganistan şi care străbat regiunea. A făcut o prezentare a relaţiilor României cu statele central-asiatice, cu accent pe participarea ţării noastre la iniţiativele UE în Asia Centrală (burse de studii acordate studenţilor din regiune, implicarea în gestionarea resurselor de apă transfrontaliere şi furnizarea de expertiză în problematica securizării frontierelor, ca stat care asigură frontiera estică a UE etc.).
Bogdan Aurescu a prezentat, de asemenea, iniţiativa românească privind crearea coridorului de transport mărfuri Marea Caspică - Marea Neagră, care vizează valorificarea poziţiei României de „poartă” de intrare pe piaţa europeană a mărfurilor din Asia Centrală, inclusiv prin valorificarea portului Constanţa şi a joncţiunii cu fluviul Dunărea.
Patricia Flor a reliefat consistenţa programelor Uniunii Europene în Asia Centrală, programe care cuprind domenii precum cel economic şi energetic, al educaţiei, cultural, de securitate şi de gestionare raţională a resurselor de apă, problemă acută în regiune. UE acordă sprijin ţărilor din Asia Centrală în consolidarea instituţiilor democratice, în însuşirea regulilor economiei de piaţă şi, mai ales, în crearea unei cooperări regionale între cele cinci state central-asiatice în lupta cu provocările comune.
În cadrul discuţiilor au fost abordate, de asemenea, aspecte privind situaţia din Afganistan şi perspectivele stabilităţii din această ţară după retragerea forţelor ISAF în 2014, precum şi implicaţiile asupra statelor vecine.
Cei doi oficiali au făcut un schimb de vederi asupra perspectivelor proiectului conductei transcaspice de gaz şi au exprimat sprijinul pentru concretizarea acestuia.
Bogdan Aurescu şi Patricia Flor au căzut de acord să continue contactele şi consultările pe tema acţiunii UE în Asia Centrală.

Informaţii suplimentare
Patricia Flor este Reprezentant Special al UE pentru Asia Centrală din iulie 2012, calitate în care se ocupă de implementarea programelor pe care Uniunea le desfăşoară în această regiune.
România are o reţea diplomatică cuprinzătoare (ambasade în trei din cele cinci state) şi relaţii bilaterale foarte bune cu Kazahstan, Turkmenistan şi Uzbekistan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii