Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE referitor la rezultatele obţinute de România şi cuprinse în Tabloul de bord al Comisiei Europene privind Piaţa Internă a UE

ro

06 Jul, 2013 12:49 612 Marime text
Comisia Europeană a dat publicităţii, la data de 04 iulie 2013, rezultatele Tabloului de bord privind Piaţa Internă a Uniunii Europene, raport semestrial, prin intermediul căruia instituţia UE evaluează funcţionarea Pieţei Interne, aplecându-se asupra mai multor aspecte esenţiale printre care acţiunile în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor ("infringement procedures") declanşate în acest domeniu şi procesul de transpunere a legislaţiei UE.
 
Potrivit informaţiilor date publicităţii, numărul acţiunilor declanşate de Comisia Europeană împotriva României a înregistrat o scădere, ţara noastră situându-se sub media statelor membre UE de 30 de proceduri în curs.
 
Totodată, România este unul dintre cele mai rapide state membre UE în ceea ce priveşte soluţionarea disputelor, cu o medie de aproximativ
19,1 luni/caz, cu opt luni mai puţin decât media statelor membre UE, care este de 27 de luni/caz.
 
În ceea ce priveşte procesul de transpunere a directivelor UE privind piaţa internă, România are un deficit de 1%, ceea ce corespunde ţintei de deficit stabilite de UE.
 
De asemenea, România are o medie de întârziere în transpunerea directivelor de 6.1 luni, ceea ce o situează sub media celorlalte state membre UE de 8 luni. Nicio directivă nu a fost transpusă de România cu o întârziere mai mare de 2 ani.
 
De altfel, România nu are nicio condamnare la CJUE cu privire la procesul de transpunere a directivelor UE.
 
De asemenea, raportul remarcă şi modul de funcţionare a centrului SOLVIT gestionat de Ministerul Afacerilor Externe care în ciuda numărului mare de cauze a reuşit să gestioneze cu rapiditate majoritatea solicitărilor aflate în lucru, situându-se şi din acest punct de vedere peste media celorlalte state membre UE. De asemenea, SOLVIT România a avut o rată de rezolvare a cauzelor de 94%, peste media de 89% a celorlalte state.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii