Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:03 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a ambasadorului Republicii Elene în Romania, Grigorios Vassiloconstandakis

ro

09 Jan, 2015 19:29 920 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit astăzi, 9 ianuarie 2015, pe ambasadorul Republicii Elene în România, Grigorios Vassiloconstandakis.
Întâlnirea a prilejuit trecerea în revistă a stadiului relaţiilor bilaterale, precum şi abordarea unor teme de actualitate ale agendei regionale şi europene. Cei doi oficiali au subliniat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, în contextul unei dinamici crescute a dialogului politic la nivel înalt. De asemenea, au evidenţiat oportunitatea consolidării cooperării economice, în condiţiile în care schimburile în acest domeniu au cunoscut o tendinţă ascendentă în 2014. În context, au exprimat interesul pentru o nouă rundă de consultări bilaterale în domeniul economic pe parcursul acestui an.

Totodată, au reafirmat sprijinul pentru continuarea integrării sistemelor energetice naţionale, sens în care au reamintit declaraţia comună semnată de România, Grecia şi Bulgaria la sfârşitul anului trecut, în vederea creării unui „coridor vertical” pentru gaze care să conecteze cele trei state.

În cadrul discuţiilor, au fost reamintite eforturile Preşedinţiei elene a UE (exercitată în semestrul I al anului 2014) în gestionarea relaţiilor cu statele din Vecinătatea estică a Uniunii, în contextul evoluţiilor politice şi de securitate din această zonă. În context, ministrul român de externe a salutat liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni cu statele membre UE, precum şi semnarea Acordului de Asociere/AA şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb/DCFTA dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, la 27 iunie 2014, pe parcursul mandatului Preşedinţiei elene, şi a exprimat speranţa unei ratificări rapide a acordurilor de către Parlamentul grec.

Ambasadorul Republicii Elene a reiterat sprijinul acordat şi în perioada Preşedinţiei UE a ţării sale pentru aderarea României la Schengen, ministrul român adresând mulţumiri pentru sprijinul constant al părţii elene în acest dosar.

De asemenea, ambii interlocutori au exprimat sprijinul pentru continuarea proceselor de extindere UE cu ţările din regiune cu îndeplinirea criteriilor, evocând excelenta cooperare dintre Preşedinţia elenă a UE şi Preşedinţia română a SEECP, şi salutând sincronizarea demersurilor în cadrul cooperării regionale în eforturile de a sprijini statele din Balcanii de Vest pentru îndeplinirea criteriilor necesare integrării europene şi euroatlantice. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii