Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi cetăţeni georgieni cercetaţi pentru călăuzirea a 52 de migranţi afgani, iranieni şi pakistanezi pe Marea Neagră

ro

25 Jul, 2014 11:17 1361 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi pentru doi cetăţeni georgieni care au facilitat transportul din Turcia, cu o ambarcaţiune pe Marea Neagră, a 44 de cetăţeni afgani, 5 iranieni şi 3 pakistanezi care au declarat că doreau să ajungă în ţări din Uniunea Europeană.
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au continuat cercetările în cazul interceptării, în data 23.07.2014, a unei ambarcaţiuni suspecte pe Marea Neagră, pe care se aflau 54 de persoane.
După declanşarea procedurile specifice de escortate a ambarcaţiunii în cauză, fără pavilion arborat, la sediul Grupului de Nave Constanţa, au fost demarate cercetările la sediul Gărzii de Coastă.
              Astfel, persoanele adulte au fost audiate, stabilindu-se faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 2 cetăţeni georgieni, 44 de cetăţeni afgani, 5 iranieni şi 3 pakistanezi, adulţi şi copii, cea mai mică fiind o fetiţă de 3 luni, care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră, pentru ca apoi să-şi continue călătoria spre ţări din Uniunea Europeană.
În urma cercetărilor a mai rezultat ca ambarcaţiunea „Moonlight” a plecat în noaptea de 21/22 iulie a.c. dintr-un port situat pe coasta Turciei, fiind condusă de un cetăţean georgian, în vârstă de 29 ani, ajutat de un conaţional, în vârstă de 30 de ani.
Poliţiştii de frontieră au întocmit cetăţenilor georgieni actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de „trecere frauduloasă a frontierei de stat” şi „trafic de migranţi”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 262, alin. 1, respectiv de art. 263, alin. 1 şi 2 din Cod Penal, iar unul dintre ei, care a condus ambarcaţiunea, mai este cercetat şi pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere a unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 2, alin. 1 din Legea 191/2003.
Cei doi cetăţeni georgieni au fost audiaţi în data de 24.07.2014 de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care au dispus reţinerea acestora pentru 24 ore, urmând ca în data de 25.07.2014 să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Întregul grup de migranţi din Orientul Mijlociu a intrat în custodia a Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.
           
 
Reamintim că, în data de 23.07.2014, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră – SCOMAR, au identificat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, fără pavilion arborat, la aproximativ 18 mile marine travers de plaja din Vama Veche, în zona de patrulare comună româno-bulgară, care se apropia de apele teritoriale ale României.
Imediat, Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu nava MAI 1105 „Ştefan cel Mare”, aflată în misiune pe Marea Neagră, pentru identificarea şi supravegherea ambarcaţiunii suspecte.
Ambarcaţiunea şi-a continuat drumul, a intrat în apele teritoriale ale României, ocazie cu care s-a stabilit că la bordul acesteia se află un număr mare de persoane care au solicitat sprijinul poliţiştilor de frontieră.
Drept urmare, poliţiştii de frontieră au declanşat au declanşat procedurile specifice pentru o misiune de salvare pe mare, persoanele aflate pe ambarcatiune fiind transbordate pe nava MAI 1105 şi conduse la sediul Grupului de Nave Constanţa.
 
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent-şef adjunct de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii