Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat IPJ - Prevenirea delincvenţei juvenile

ro

18 Oct, 2013 12:14 1028 Marime text
Activităţile de prevenire a criminalităţii la nivelul IPJ Constanţa, se realizează, în general prin toate cadrele de poliţie. Activitatea de prevenire este esenţială în domeniul poliţienesc, constând în acţiuni de informare a cetăţenilor, popularizare a legislaţiei, şi a măsurilor de precauţie pentru evitarea situaţiilor de risc şi victimizare la care pot fi expuşi cetăţenii.
Delincvenţa juvenilă reprezintă un fenomen ce include totalitatea încălcărilor normelor sociale săvârşite de către tinerii sub 18 ani, încălcări sancţionate penal, se referă aşadar la activităţile ilegale comise de copil sau adolescent .
Sistemul nostru juridic diferenţiază minorii sub 14 ani care nu răspund penal de cei cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani care au răspundere juridică limitată numai dacă se stabileşte existenţa discernământului, iar minorii cu vîrsta cuprinsă între 16 şi 18 ani având discernământ răspund în faţa legii. Unul dintre programele prioritare de prevenire a criminalităţii este şi prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
           Poliţistii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţiştii de proximitate şi poliţiştii rutieri desfăşoară activităţi de informare în toate unităţile de învăţământ de pe raza judeţului, având drept scop prevenirea implicării minorilor în acte de violenţă, în comportamente delincvente precum şi scăderea riscului de victimizare în rândul elevilor.
Aceştia au fost prezenţi în unităţile de învăţământ şi în această săptămână, şi vor continua campaniile de informare preventivă în rândul elevilor, urmând a participa şi la şedinţele cu părinţii.
Principalul nostru obiectiv este conştientizarea de către elevi a riscurilor implicate de răspunderea penală a minorilor, prevenirea consumului de alcool şi substanţe interzise, prevenirea violenţei şcolare şi a comportamentului agresiv în general, prevenirea comportamentului deviant şi evitarea persoanelor cu comportament deviant ori agresiv în alegerea anturajului, educaţia antivictimală a elevilor în domeniul traficului de persoane, prevenirea absenteismului şcolar, dezvoltarea capacităţii de comunicare şi încredere a elevilor în (părinţi, profesori, politişti, psihologi), dezvoltarea şi menţinerea legăturii parinţilor cu instituţia de învăţământ, prevenirea implicării elevilor în evenimente rutiere.
 În acelaşi timp, activităţile desfăşurate vizează prevenirea unor comportamente predelincvente ( absenteism, abandon şcolar, atitudini sfidătoare ale elevilor faţă de profesori, comportament agresiv (verbal sau fizic) al acestora .
Mulţi tineri ar putea fi ţinuţi departe de „viaţa de infractor”, dacă părinţii ar manifesta mai mult interes faţă de preocupările lor în timpul liber, cercul de prieteni şi nu în ultimul rând, prezenţa la şcoală, deoarece timpul rămas la dispoziţia tinerilor atunci când lipsesc nemotivat de la şcoală, îl petrec cu cineva şi undeva.
 
          Pentru a evita astfel de evenimente nedorite, este bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:
 
- explicaţi copiilor că un furt chiar nesemnificativ, nu este o probă de curaj, ci o faptă culpabilă, pedepsită de lege;
- vorbiţi cu aceştia despre valoarea proprietăţii personale şi publice. Spuneţi-le ce urmări poate avea distrugerea diferitelor lucruri sau bunuri;
- explicaţi-le ce pedepse pot primi ca urmare a comiterii acestor fapte ( privarea de libertate într-un centru de creştere şi reeducare a minorilor sau chiar în penitenciar);
- vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii, cunoştinţele şi cum îşi petrece timpul liber;
- manifestaţi atenţie faţă de suma de bani de care acesta dispune; testaţi felul cum cheltuieşte banii de buzunar sau economiile, iar în caz că aveţi îndoieli discutaţi cu el;
- urmăriţi frecvenţa copilului dumneavoastră la şcoală;
- nu îi permiteţi să vină la ore târzii acasă, deoarece s-ar putea să fie antrenat în cercuri dubioase, pretabile la comiterea unor infracţiuni;
 - verificaţi anturajul şi preocupările lui în timpul liber, şi nu treceţi cu vederea atunci când observaţi că posedă anumite obiecte străine, a căror provenienţă nu o cunoaşteţi;
- lipsa banilor sau surplusul acestora, reprezintă condiţii favorizante în comiterea unor infracţiuni. Din lipsă de bani se pot preta la comiterea unor astfel de fapte, dar şi dacă faceţi exces, chiar dacă situaţia vă permite, veţi constata uneori prea târziu că aceştia sunt folosiţi pentru consum de tutun, alcool sau chiar mai grav, pentru droguri.
 
Pentru obţinerea unor informaţii apelaţi oricând la poliţiştii întâlniţi pe stradă. Dacă sunteţi victima unei infracţiuni, apelaţi 112.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii