Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:37 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ Garda de Coastă 10.08.2015

ro

10 Aug, 2015 13:17 1231 Marime text
În ultimele 48 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Doi cetăţeni ucraineni, reţinuţi de poliţiştii de frontieră în zona Chilia, după ce au încercat să fure o ambarcaţiune de pe malul românesc
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în zona localităţii de frontieră Chilia Veche din judeţul Tulcea, doi cetăţeni ucraineni care au trecut ilegal fluviul Dunărea cu o ambarcaţiune, intenţionând să fure o barcă cu motor de pe malul românesc.
 
 În data de 07.08.2015, în jurul orei 23.15, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Chilia au observat prin sistemul opto-electronic de supraveghere a frontierei o ambarcaţiune care se îndrepta spre malul românesc dinspre teritoriul R. Ucraina.
În ambarcaţiunea în cauză se aflau două persoane, iar în momentul în care a ajuns pe malul românesc, una dintre persoane a coborât şi a desfăcut parâmele unei bărci pescăreşti cu motor, pe care a legat-o de ambarcaţiunea cu însemnele statului ucrainean, cu scopul de a o sustrage.
Imediat, la nivelul S.P.F. Chilia a fost constituită o echipă operativă care a trimis o şalupă de intervenţie în zona indicată.
În jurul orei 23.35, ambarcaţiunea ucraineană în care se aflau doi bărbaţi a fost interceptată şi ulterior condusă pentru verificări la sediul S.P.F. Chilia.
Din cercetări a rezultat faptul că bărbaţii în cauză sunt cetăţeni ucraineni, K.F. VASILI de 38 de ani şi P.S. IVAN de 23 de ani, care au trecut ilegal frontiera de stat cu scopul de a fura o ambarcaţiune cu motor de pe teritoriul românesc.
În ambarcaţiunea cetăţenilor ucraineni au fost descoperite şi trei plase de pecuit, două tip monofilament şi o setcă din fir textil, în lungime totală de aproximativ 300 de metri, care au fost ridicate în vederea confiscării de poliţiştii de frontieră români, care îi cercetează pe cei doi ucraineni pentru săvârşirea infracţiunilor de intrare în ţară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat, furt, furt calificat, deţinerea plaselor tip monofilament şi comercial de către persoane neautorizate.
În baza acordului de readmisie între cele două state, în cursul zilei de 08.08.2015, cetăţenii ucraineni au fost predaţi autorităţilor de frontieră din R. Ucraina, urmând ca la finalizarea cercetărilor în comun să fie luate măsurile legale ce se impun.
 
Mii de jucării şi rechizite, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Constanţa Sud Agigea
 
Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrători vamali, descoperind într-un container sosit din China în P.T.F. Constanţa Sud Agigea, mii de jucării şi rechizite, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 800.000 lei dacă ar fi fost originale.
 
La sfârşitul săptămânii trecute, în intervalul orar 11.00 - 15.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.T.F. Constanţa Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Prahova.
În urma controlului au fost identificate 5.160 seturi cu jucării tip LEGO şi 7.200 articole reprezentând rechizite (coperţi din plastic pentru manuale şcolare), susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 800.000 lei dacă ar fi originale care au fost indisponibilizate de către lucrătorii vamali până la finalizarea cercetărilor şi luarea măsurilor ce se impun.
Poliţiştii de frontieră i-au întocmit administratorului societăţii comerciale în cauză, un cetăţean român, cu vârsta de 45 de ani, cu domiciliul în judeţul Prahova, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
 
Microbuz Fiat cu certificat de înmatriculare fals, descoperit în P.T.F. Ostrov
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în P.T.F. Ostrov un cetăţean român care conducea un microbuz înmatriculat în R. Bulgaria, pentru care a prezentat la control un certificat de înmatriculare fals.
 
În data de 07.07.2015, în jurul orei 15.45, în P.T.F. Ostrov s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţeanul român A. CONSTANTIN, în vârstă de 37 de ani, domiciliat în municipiul Călăraşi, care conducea un microbuz marca Fiat Ducato înmatriculat în R. Bulgaria.
În urma controlului a rezultat faptul că certificatul de înmatriculare al autoturismului nu îndeplineşte condiţiile de fond ale unuia autentic fiind susceptibil a fi falsificat. Verificările poliţiştilor de frontieră au confirmat acest fapt.
Persoana în cauză a declarat că a achiziţionat autoturismul fără a cunoaşte faptul că documentul în cauză este fals.
Poliţiştii de frontieră au întocmit în cauză lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „complicitate la fals material în înscrisuri oficiale” şi „uz de fals”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 48 raportat la art. 320, respectiv art. 323 din Codul Penal.
Braconaj piscicol în Golful Musura
Poliţiştii de frontieră tulceni au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, identificând un cetăţean român care desfăşurase activităţi de pescuit în mod ilegal, de la care au ridicat în vederea confiscării 6 plase de pescuit în lungime de aproximativ 500 de metri şi cantitatea de 22 kilograme peşte subdimensionat din specia crap.
        În data de 09.08.2015, în jurul orei 09.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina au oprit în vederea controlului, în zona Golfului Musura, o ambarcaţiune cu motor condusă de cetăţeanul român S. GHEORGHE, în vârstă de 47 ani, domiciliat pe raza judeţului Tulcea.
În urma controlulului, în ambarcaţiune au fost descoperite 22 kilograme peşte subdimensionat din specia crap şi şase plase din fir textil în lungime de 496 metri.
Din verificările efectuate, a rezultat că persoana în cauză nu deţine licenţă de pescuit pentru zona respectivă, specia de peşte şi uneltele de pescuit pe care le avea asupra sa.
Întreaga cantitate de peşte a fost predată la o societate comercială de profil, conform procedurilor legale, plasele, ambrcaţiunea şi motorul au fost ridicate în vederea  confiscării, iar persoanei în cauză i-au fost întocmite actele de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 64, lit. a din O.U.G. 23/2008, modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii