Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul „Basarabia” în Constanța

ro

25 Mar, 2015 11:06 1172 Marime text
Organizația Studenților Basarabeni din Constanța(OSB Constanţa) organizează cea de-a VIII-a ediție a Festivalului „Basarabia” pentru aniversarea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918. Evenimentul cuprinde o serie de acţiuni culturale, dezbateri și de entertainment ce vor avea loc în perioada 27 - 29 martie la Universitatea “Ovidus”din Constanţa.

Semnificația datei de 27 martie.
 
La 27 martie 1918, Sfatul Țării din Republică Democratică Moldovenească votează Unirea cu Țara Mamă de care a fost despărțită pentru mai bine de 100 de ani de către Imperiul Țarist.
 
Festivalul „Basarabia”.
 
Festivalul „Basarabia” ajunge în acest an la cea de-a VIII-a ediție. Tradițiile și obiceiurile românești, limba română, cultura, știința și istoria sunt acele elemente ce definesc spațiul românesc. OSB Constanța încearcă, prin promovarea acestor valori, să demonstreze că pe ambele maluri ale Prutului trăiesc români.
Una dintre cele mai mari realizări ale națiunii noastre a fost Unirea de la 1918, momentul în care toți românii au fost cuprinși în brațele României Mari. Hai să facem istoria să învie!
  Scopul acestui festival este promovarea identităţii naţionale şi a aparenţei româneşti în rândul tinerilor basarabeni din Constanţa şi familiarizarea societăţii constănţene cu valorile de peste Prut prin sărbătorea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
În Constanţa sânt stabiliţi aproximativ 200 de elevi,studenţi,masteranzi şi medici rezidenţi veniţi din Republica Moldova. Numărul acestora rămâne relativ constant, chiar dacă tinerii studenţi vin şi pleacă odată cu fiecare an de studii. De asemenea, un număr mare de angajaţi, antreprenori, medici și familii întregi se bucură zi de zi de viaţă aici, în Constanţa, oraşul care le-a devenit casă.

 Program:

27 martie, ora 14:00:
 
Conferinţa “Tinerii- motorul integrării europene al Republicii Moldova” sala Senatului a Universităţii “Ovidius” din Constanţa.

27 martie, ora 23:00
 
“Basarabian Party”
 Club Chaplin

28 martie, ora 14:00:
 
 Campionat de Paintball.
NRG Park - Paintball, Maritimo Shoping Center
 
29 martie, orele 12:00 - 16:00
 
Cupa OSB. Campionat de fotbal ediţia a III-a
Baza nautică a Universității „Ovidius” din Constanța.
Competiții sportive de Fotbal şi Volei la care vor participa tinerii constănțeni alături de tinerii basarabeni. Acest eveniment va promova nu doar un mod sănătos de viață ci și va încuraja participarea tinerilor basarabeni la evenimente de acest gen alături de studenții constănțeni.
 
03.04.2015, orele 11:00
 
Eveniment cultural- artistic organizat cu ocazia aniversării a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara!
Organizatori: Primăria oraşului Medgidia, L.T. „Nicolae Bălcescu”, Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina filiala Constanţa şi Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Constanţa.
Locaţia: Casa de Cultură a oraşului Medgidia .

Despre OSB Constanța
 
OSB Constanța este o echipă de studenți basarabeni ce își fac studiile în Constanța. A luat naștere în 2008 și de atunci a reușit să se facă auzită atât la nivel local cât și național.
Scopul Asociaţiei îl constituie educarea formarea și dezvoltarea tinerilor elevi,studenţi, masteranzi, medici rezidenţi şi doctoranzi basarabeni din Constanța în spiritul valorilor democratice, implicarea tinerilor în societatea civila, dezvoltarea abilităţilor de comunicare, stimularea gândirii critice şi a capacităţii de analiză şi sinteză. Un obiectiv important îl constituie promovarea românismului, a identității naționale și a adevărului istoric. Își propune să reprezinte studenții și interesele acestora în fața instituțiilor de învățământ, și în fața autorităților.

În acțiunile sale, OSB Constanța și-a creat o tradiție având un șir de evenimente organizate anual: „Balul Bobocilor Basarabeni”, „1 decembrie”, „Festivalul Zilele Basarabiei”. Acțiunile noastre au atât scop cultural, cât și de prezentare a tradiției de peste Prut. Toate aceste activități sunt îmbinate cu distracția.
În fiecare an își asumă responsabilitatea de a intercepta și ajuta studenții nou veniți în acomodare și integrare.
Din august 2012, OSB Constanța este membru fondtor al FAB România (Federația Asociațiilor de Basarabeni din România), structură națională ce-și propune să reprezinte studenții și elevii basarabeni din țară la nivel național.

OSB Constanța este o echipă deschisă comunicării care apreciază inițiativa și entuziasmul, crează tinerilor condiții de exprimare și le oferă posibilitate să se manifeste! Prin activitatea desfășurată contribuie la răspândirea culturii basarabene și a valorilor românești.
 
Proiecte realizate:
 
○ Festivalul „Zilele Basarabiei”, Ediția I-VIII
○ „Donează o carte peste Prut” - proiect realizat în colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” Galați și Prefectura Județului Constanța
○ „Balul Bobocilor Basarabeni”, Ediția I-VIII
○ Pelerinaj la Mănăstirile din Moldova
○ ERFABUS - schimb de experiență între Universitățile din România, proiect realizat în cadrul FAB România
○ „1 Decembrie - Ziua Marii Uniri”, Ediția I - VIII
○ „AdmiteRo 2012-2014” Campanie de informare a absolvenților și de promovare a Universităților din România în Republica Moldova.
○ „Săptămâna Sănătății” - campanie de promovare a unui mod sănătos de viață.
○ Capania „Adoptă un Boboc”, Ediția I-IV.
○ Cupa “OSB Constaţa” la fotbal,Ediţia I-III.
○ Workshop “Oameni de success”
○ Conferinţă “Împreună în Europa”
○ Campania “EU Votez!
○ Întâlnirea cu “Absolvenţii Basarabeni”din Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii