Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

STABILIZAREA PLATILOR RESTANTE IN RANDUL COMPANIILOR DIN REGIUNEA ASIA-PACIFIC, DAR APAR NOI INGRIJORARI DESPRE INCETINIREA RITMULUI DE CRESTERE IN CHINA

ro

19 Jun, 2014 13:52 1077 Marime text
Potrivit studiului Coface referitor la gestionarea riscului de credit in regiunea Asia-Pacific, experienta de plata a companiilor din zona s-a stabilizat in 2013, cu exceptia companiilor din Australia si China, care au inregistrat un numar mai mare de incidente de neplata. Incetinirea ritmului de crestere in China ramane un motiv de ingrijorare pentru companiile celorlalte economii din regiune in 2014.
 
Mai putine companii care s-au confruntat cu incidente de neplata de lunga durata in 2013
 
68% dintre companiile intervievate au raportat ca s-au confruntat cu incidente de neplata a facturilor in 2013 (in comparatie cu 67% in 2012). Intarzierile au avut o durata din ce in ce mai mare, 14% dintre respondenti mentionand ca media zilelor restante a fost mai mare de 90 zile, comparativ cu 13% in 2012.
 
Din experienta Coface, companiile ale caror facturi neincasate de mult timp (de exemplu, cel putin 180 de zile) reprezinta mai mult de 2% din cifra de afaceri s-ar putea confrunta cu probleme de lichiditate si cu un risc ridicat de neplata catre furnizorii lor. Doar 30% dintre respondenti au avut astfel de incidente in 2013, semnaland o imbunatatire, in comparatie cu 37% in 2012. Aceste rezultate indica un comportament de plata stabilizat in randul companiilor din Asia in 2013.
 

  Experienta platilor efectuate cu intarziere Media platilor cu intarzieri mai mari de 90 de zile Plati intarziate pe termen lung echivalente cu mai mult de 2% din cifra de afaceri anuala
2012 2013 2012 2013 2012 2013
Media celor 7 economii zona Asia-Pacific 67% 68% 13% 14% 37% 30%
Australia 83% 85% 9% 10% 43% 23%
China 77% 82% 13% 18% 36% 33%
Hong Kong 57% 53% 19% 12% 49% 35%
India 56% 63% 18% 10% 60% 30%
Japonia 42% 36% 7% 6% 14% 8%
Singapore 68% 76% 20% 21% 53% 45%
Taiwan 77% 56% 7% 14% 11% 16%
 
Australia: Cererea externa infranata de scaderea cererii din China
 
In economia australiana, mai multi respondenti ai sondajului au intampinat incidente de neplata a facturilor. 85% dintre acestia au raportat intarzierile care tindeau sa dureze mai mult, comparativ cu anul 2012. Aceasta tendinta a fost bine sustinuta de concluziile privind sectorul constructiilor in Australia. Odata cu scaderea cererii din China (reprezentand cea mai mare destinatie de export pentru 30% din totalul acestora), sustinuta de rata mare de economisire si increderea lipsita de vitalitate a investitorilor, economia australiana se confrunta cu o serie de provocari.
 
China: Reforma in curs
 
Cresterea economica din China a incetinit si este de asteptat sa scada in continuare la 7,2% in 2014, fata de anul precedent (dupa 7,7% in 2013 si 7,4% in T1 2014). Cu toate acestea, guvernul chinez foloseste instrumente fiscale si monetare pentru a se asigura ca, in masura in care este posibil, cresterea este sustinuta. Anuntul recent privind reducerile de costuri RRR (rezerva minima obligatorie) pentru institutiile financiare din mediul rural si politica de sustinere a investitiilor in energia verde, ar trebui sa asigure cresterea PIB-ului peste 7%. In 2013, 82% dintre respondenti au raportat incidente de neplata a facturilor. Agravarea comportamentului de plata in randul companiilor - in special in sectorul produselor electronice - ramane o preocupare majora si este de asteptat sa continue sa aiba un impact negativ asupra afacerilor in 2014.
 
Hong Kong: Dinamism limitat
 
Este de asteptat ca activitatile economice din Hong Kong sa ramana stabile pentru 2014. Comportamentul general de plata al companiilor, dupa cum arata sondajul, arata o imbunatatire in 2013. Aceasta tendinta este confirmata de catre industria de textile-imbracaminte, care ar trebui sa continue sa profite de sprijinul provenind din cresterea externa a cererii, ca urmare a redresarii economice mult asteptate in SUA si in economiile europene selectate. Motoarele interne - consumul si investitiile - vor fi stabile, dar nu vor inregistra o crestere agresiva, ca urmare a sistemului anti-coruptie din China, care ar trebui sa limiteze consumul turistilor chinezi de bunuri de lux.
 
India: Un mediu economic mai putin volatil
 
India a fost cel mai discutat subiect in 2013, ca urmare a deprecierii rapide a rupiei si a inflatiei ajunsa la cote ridicate, dar raul ar trebui sa fie in urma noastra. Companiile din India au inregistrat o usoara imbunatatire a comportamentului de plata al companiilor in 2013, comparativ cu un an in urma, in timp ce incidentele de neplata a facturilor au fost experimentate de un procent mai mare de respondenti la sondaj. Cu toate acestea, raportat la rezultatele studiului privind comportamentul de plata, companiile din sectorul IT/ISP si cel de prelucrare a datelor au experimentat imbunatatiri ale comportamentului de plata. Victoria Partidului Janata Bharatiya (BJP), in alegerile generale din India si liderul acestuia Narendra Modi, urmatorul prim-ministru al tarii, care este cunoscut a fi pro-business si orientat spre o dezvoltare economica libera, a ridicat asteptarile pietei in jurul reformei industriale si sociale, chiar daca va dura ceva timp pana va fi pusa in aplicare. Cu toate acestea, reducerea deficitului bugetar este inca o provocare pentru tara.
 
Japonia: Economia Abe - in beneficiul comertului cu amanuntul
 
Planul de redresare economica al primului-ministru Shinzo Abe pentru Japonia a castigat popularitate atat pe plan intern, cat si pe plan international. Efectele sale, probabil, au imbunatatit comportamentul de plata al companiilor din tara, asa cum arata rezultatele sondajului de plata, cu o scadere clara in numarul de aparitii, perioada si volumul de incidente de plata inregistrate. Cu toate acestea, in timp ce primele doua directive (stimulentele fiscale si monetare) ale economiei Abe au fost incercate si au primit reactii pozitive imediate, a treia directiva (reforma structurala), este inca dorita si necesara pentru mai mult optimism.
 
"Recenta majorare a impozitului pe consum in Japonia - prima din 1997 - de la 5% la 8% - este de asteptat sa impinga in sus inflatia cu 2,86%, ceilalti indicatori ramanand la fel. In timp ce grijile sunt indreptate catre astfel de cresteri de taxe si catre probabilitatea de a se repeta situatia din 1997, este destul de putin probabil ca aceste scenarii grave sa se intample ca urmare a politicilor de sustinere fiscala si monetara, a cheltuielilor casnice mari si a Jocurilor Olimpice din 2020. Sectorul FMCG - care a inregistrat un comportament de plata bun, atat in termeni absoluti, cat si relativi - ar trebui sa beneficieze de o crestere de la clientii lor din aval (de exemplu, sectorul de retail)", a declarat Rocky Tung, economistul Coface pentru regiunea Asia-Pacific.
 
Singapore: Sustinuta de turism, ocuparea fortei de munca si de redresarea la nivel mondial
 
Economia statului Singapore este de asteptat sa inregistreze o crestere in 2014, ca urmare a diversi factori. Consumul mai mare sustinut de puterea turismului, o redresare a cererii externe de pe pietele dezvoltate, o piata imobiliara stabila, si progresul procesului de fabricatie mai puternic va sprijini cresterea economiei. Cu astfel de optimizari, este cel mai probabil ca experienta de plata a companiilor din Singapore sa inregistreze o imbunatatire in 2014, situatia din 2013 fiind in mare parte similara cu cea din 2012.
 
Taiwan: Cerere externa pentru a stimula cresterea, riscul sectorului electronic
 
Economia din Taiwan este de asteptat sa inregistreze o crestere moderata in 2014, sustinuta de puterea turismului si de o redresare a cererii externe de pe pietele dezvoltate. Cererea interna, in special consumul, va ramane lent datorita cresterii mediocre a salariilor in toate sectoarele. Dupa cum a aratat sondajul privind comportamentul de plata, desi intarzierile la plata au fot mai putin frecvente in randul companiilor din Taiwan in 2013, perioada de intarziere are tendinta de a fi mai mare, in comparatie cu anul 2012, iar mai multi respondenti au avut intarzieri la plata pe termen lung, care au reprezentat mai mult de 2% din cifra de afaceri anuala.
 
"In comparatie cu economia globala, sectorul de electronice din Taiwan s-ar putea confrunta cu o presiune de acum inainte - in special pe termen mediu - si este esential pentru companii sa se pozitioneze bine. Mai multa presiune va veni si din faptul ca, pe lantul valoric China se deplaseaza in sus. Cu un dezavantaj absolut in comparatie cu China asupra costului fortei de munca, este greu de imaginat ca statul Taiwan va accelera dezvoltarea sectorului de productie pentru sectorul produselor electronice - cum s-a intamplat incepand cu 2009. Mai mult decat atat, procesele cu valoare adaugata ridicata din aval (de exemplu, serviciile post-vanzare) necesita, de obicei, apropierea de piata, iar sectorul taiwanez ar pierde in favoarea colegilor din China, Japonia si Coreea, unde populatiile sunt semnificativ mai mari", a spus Rocky Tung.
 
Perspectiva 2014: amenintarea unei cresteri lente in China iminenta in regiune

Economie Evaluarea riscului de tara de catre Coface Evaluarea climatului de afaceri de catre Coface Crestere PIB (%)
  Ianuarie 2014 Aprilie 2014 2014 2013 2014 (previziune)
Australia A2 A2 A1 2.4 2.8
China A3 A3 B 7.7 7.2
Hong Kong A1 A1 A2 2.9 3.0
India A4 A4 B 4.4 5.0
Japonia A1 A1 A1 1.5 1.4
Singapore A1 A1 A1 4.0 4.0
Taiwan A1 A1 A2 2.1 3.0
 
Avand la baza o serie de instrumente se poate spune ca, ritmul de crestere economica din Asia a ramas puternic in perioada post-criza, previziunile Coface aratand o rata de crestere de 6,1% pentru 2014. O asemenea amploare s-a datorat dividendelor din cadrul economiilor infloritoare a 2 dintre cele mai mari piete emergente - China si India - din ultimul deceniu. Cu toate acestea, perspectiva de crestere economica in aceste doua tari va fi considerabil mai mica decat tendinta de crestere pe termen lung (China a avut o medie de crestere de 10,6%, iar India o medie de 7,8% intre 2000 si 2011).
 
De redresarea in economiile avansate (prognoza de 1,9% pentru 2014, dupa 1,2% in 2013), in special in SUA si Europa, vor beneficia economiile orientate spre export din Asia, cum ar fi Hong Kong, Taiwan si Singapore. Cu toate acestea, incetinirea cresterii in China (asteptata la 7,2% in 2014) ar putea avea un impact mai mare asupra economiilor din Asia, care s-au bazat pe cererea din China.
 
Despre Studiu
Acest sondaj a fost realizat in trimestrul 4 al anului 2013 si se bazeaza pe raspunsurile primite de la 2.373 de companii de toate dimensiunile si industrii din Australia, China, Hong Kong, India, Japonia, Singapore si Taiwan. Scopul sau a fost acela de a oferi o intelegere mai ampla a comportamentului de plata, tendintele de plata si practicile de gestionare a riscului de credit in companiile din regiunea Asia-Pacific.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii