Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:49 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SEARĂ DE TEATRU LA SEDIUL ICR BERLIN - „KIKI VAN BEETHOVEN” DE É. E. SCHMITT

ro

16 Dec, 2013 14:19 1566 Marime text
Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, Institutul Cultural Român din Berlin îşi deschide larg porţile atât pentru diaspora română cât şi pentru publicul german, continuând tradiţia organizării unui eveniment dedicat Crăciunului. Seria evenimentelor din anul 2013 se încheie cu un omagiu adus renumitului compozitor german Ludwig van Beethoven. Pe data de 17 decembrie - ziua de botez a lui Ludwig van Beethoven - ICR Berlin prezintă piesa de teatru „Kiki van Beethoven" de Éric-Emmanuel Schmitt în regia lui Alice Barb, scenografia Adriana Grand. Interpretarea îi aparţine actriţei Simona Bondoc. Spectacolul va fi precedat de un recital de pian al pianistei Ana Silvestru, care va interpreta Sonata nr. 28 op. 101 de Ludwig van Beethoven.

Seara se va încheia cu o recepţie de Crăciun în cadrul căreia se vor servi specialităţi culinare româneşti. Evenimentul se va bucura de prezenţa Excelenței Sale domnul Lazăr Comănescu, ambasador al României în Germania
Monodrama „Kiki van Beethoven“, scrisă de autorul belgian Éric-Emmanuel Schmitt a avut premiera mondială în anul 2010 la Paris. Piesa de teatru prezintă aventura unei femei sexagenare Kiki, care va reuşi cu ajutorul muzicii să-şi revadă viaţa; de fapt nu doar pe a ei, ci şi pe a celor trei prietene, rezidente ale aceluiaşi azil de bătrâni. Fragmente din muzica lui Beethoven însoţesc povestea, marele compozitor devenind, de fapt, personajul principal al piesei. Christine (Kiki) şi prietenele ei, jucate de aceeaşi Simona Bondoc, descoperă un bust al lui Beethoven şi reuşesc, pe măsură ce se lasă seduse din nou de muzica lui, să îşi retrăiască tinereţea. O fabulă despre tinereţe pierdută şi secrete îngropate. Scriitorul Éric-Emmanuel Schmitt a devenit celebru pentru activitatea sa de romancier şi dramaturg. Cărţile sale au fost traduse în peste patruzeci de limbi, iar piesele de teatru au fost puse în scenă în numeroase ţări din întreaga lume. În anul 2001 i s-a acordat Grand Prix du Théâtre de către Academia Franceză pentru întreaga sa activitate.

Regizoarea Alice Barb este cunoscută publicului din România pentru regia spectacolelor de teatru „Priveşte înapoi cu mânie”, „Alice în Ţara Minunilor", Nebuna din Chaillot", „Hotelul dintre lumi", „Legenda ultimului împărat”, „Cabotinul”. „Kiki van Beethoven“ este una dintre cele mai recente piese de teatru regizate de Alice Barb, jucată cu succes în 2011 şi 2012 la Muzeul Naţional „George Enescu”.
Actriţa Simona Bondoc a urmat cursurile Institutului de Teatru „I.L. Caragiale”, la clasa profesoarei Beate Fredanov, iar începând cu anul 1955 joacă pe scena Teatrului Naţional Bucureşti. Pe parcursul îndelungatei sale cariere, Simona Bondoc a fost distribuită în numeroase piese de teatru, printre care „Adam şi Eva"„Căsătoria", „Cadavrul viu", „Anna Karenina", „A patra soră", „Tartuffe“, dar şi în producţii cinematografice, precum „Hyperion", „Cuibul de viespi" sau „Hotel de lux".

În 2012 pianista Ana Silvestru a absolvit cu succes Universitatea de Arte din Zürich (ZHDK), la clasa lui Konstantin Scherbakov. A concertat pe scena a numeroase săli din Elveţia, România şi Austria, precum Tonhalle Zürich, Archipel Festival Geneva, Schubertiade Festival Zürich, Ateneul Român, Mozarteum Salzburg. Ana Silvestru a fost bursier al „Freundeskreis ZHDK”, „LYRA Foundation”, „Ilse Stammer-Mayer Foundation” şi „Momentum Foundation”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii