Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În acest an, pe bursele internaţionale, Gazul natural s-a scumpit cu aproape 20%

ro

04 Dec, 2013 19:02 1323 Marime text
Urmărind comportamentul instrumentului financiar bazat pe gazul natural (contracte futures cu activ suport Henry Hub NATGAS, cotate pe CME, contractele futures reprezentând instrumente financiare derivate, cu livrare la termen), reiese că prețul gazului natural a crescut cu cca 18% pe anul curent (ianuarie- noiembrie inclusiv). "În același timp, analiza evoluției săptămânale a stocurilor de gaze naturale (conform datelor oficiale publicate de EIA, Energy Information Administration din SUA) relevă un comportament sezonier pe parcursul anului, în anticiparea sezonului rece stocurile începând să se formeze încă din perioada aprilie – mai. Vârful se atinge de obicei în luna noiembrie, moment în care consumul începe să crească vertiginos, pe fondul scăderii temperaturilor. Astfel, din noiembrie piața poate suferi de un eventual deficit de ofertă, pe fondul unui surplus de cerere, caz în care- conform teoriei- ar putea să apară creşteri de preţ ", a arătat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).
 
Gazul natural- cerere crescută şi în afara sezonului de iarnă
 
Comparând perioadele mai – noiembrie şi, respectiv, noiembrie – februarie, se observă o diminuare considerabilă a stocurilor în perioada de iarnă, astfel încât în martie-aprilie stocurile ating minimele anului. "Comparând datele publicate de EIA pentru perioada august – noiembrie 2013 cu datele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, observăm stocuri mai mici pentru acest an, stocurile din 2013 fiind mai mici în medie cu 185 mmBtu decât cele înregistrate anul trecut. Astfel, putem ajunge, în funcție de evoluția cererii, la un eventual deficit de ofertă ", a precizat Cosmin Enache. De altfel, preţul gazului natural la sfârşitul lui noiembrie 2013 a fost cu cca 10,5% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut.
În ultimii patru ani, am putut constata o anumită diminuare a componentei sezoniere în seria de date. Cu toate acestea, în continuare contractele cu livrare în februarie se păstrează peste nivelul de preț al contractelor cu livrare în noiembrie. "Unul dintre motivele care au dus la diminuarea componentei sezoniere este cererea tot mai mare de gaze naturale pentru producția de curent electric, gazul înlocuind cărbunele. Astfel cererea s-a menținut la un nivel ridicat și în afara sezonului de iarnă. Ultima publicare a evoluției stocurilor de săptămâna trecută a indicat o scădere a stocurilor de gaze cu 13 mmBtu, iar temperaturile continuă să scadă, consumul poziționându-se în creștere ", a arătat Cosmin Enache.
 


Despre Equity Invest
SSIF Equity Invest SA a fost înfiinţată în anul 1998, fiind autorizată ca societate de servicii de investiţii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisă de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizată să desfăşoare servicii de investiţii financiare specifice- preluarea şi transmiterea ordinelor clienţilor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor în numele clienţilor şi, respectiv, administrarea portofoliilor- precum şi o serie de servicii conexe (schimb valutar în legătură cu activităţile de servicii de investiţii prestate etc)
Instrumentele financiare negociabile cu care operează SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (acţiuni, titluri de stat, obligaţiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de împrumut cu scadenţa mai mare de un an, drepturi de preferinţa la subscrierea de acţiuni în cadrul unei majorări de capital, orice alte instrumente financiare calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures, contracte options, alte active calificate de C.N.V.M ca instrumente financiare derivate) şi titlurile de participare la organismele de plasament colectiv în valori mobiliare.
Fondurile deţinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate în numele S.S.I.F. în contul de clienţi deschis special în acest scop. În calitate de intermediar, SSIf Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor.
Începând cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabusiera de CFD-uri, fiind prima companie româneasca ce îşi asumă acest rol; suma minimă pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare cu CFD-uri este de 500 Euro.
Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitaţi www.equity.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii