Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autovit.ro recomandă Cum să achiziţionezi o maşină second-hand în siguranţă. Ce dealeri auto oferă servicii de verificare la vânzare/cumpărare şi la ce preţ

ro

04 Oct, 2013 13:17 4685 Marime text
Informaţia pe scurt:

Unii dealeri autorizaţi de marcă au în portofoliu servicii de verificare a unei maşini second-hand, preţurile fiind cuprinse între 50 lei pentru cele mai simple teste şi 450 lei pentru teste complexe la mărci premium.
În general, o verificare a unei maşini second-hand în vederea vânzării/cumpărării costă aproximativ 200 lei şi durează maxim două-trei ore.
Majoritatea reţelelor oferă aceste teste pentru maşini second-hand ale mărcilor pe care le reprezintă, însă sunt şi cazuri în care sunt evaluate maşini de la alte mărci.
Preţurile testelor variază de la dealer la dealer, iar programarea telefonică trebuie făcută cu două-trei zile înaintea zilei planificate pentru testare.
Principalele verificări sunt diagnoza computerizată, verificarea de tinichigerie şi verificarea componentelor mecanice.

De ce e bine să verifici maşina la un dealer autorizat?

La achiziționarea unei mașini second-hand de la o persoană fizică necunoscută, noul cumpărător se expune anumitor riscuri. O mașina second hand cumpărată de la un vânzător neautorizat poate avea cosmetizări care pot ascunde eventuale defecţiuni sau chiar un istoric incert din punct de vedere al operaţiunilor în service. Pentru a achiziţiona în siguranţă o maşină second-hand este recomandată o  verificare realizată obligatoriu înaintea tranzacției la un dealer autorizat. Verificarea indică exact starea actuală a maşinii cât şi eventualele reparaţii ce urmează a fi efectuate. Aceasta trebuie realizată de către un dealer autorizat, iar acest serviciu este oferit de către toate rețelele mari.
Verificarea la dealerul autorizat înainte de a cumpăra automobilul second-hand este o garanţie că viitorul utilizator nu achiziționează o mașină care îi poate pune viața în pericol dacă are, spre exemplu, defecte la sistemul de frânare sau la direcţie. În plus, în cazul unor maşini cumpărate de la vânzători neautorizaţi kilometrajul poate fi modificat, în unele cazuri pot fi diferenţe şi de peste 100.000 km faţă de kilometrajul real.

O verificare temeinică în urma căreia sunt identificate probleme tehnice îl poate determina pe cumpărător să economisească, oferind o sumă mai mică în situația în care încă mai doreşte să achiziţioneze maşina.

Ce teste pot fi făcute:
se urcă maşina pe elevator pentru a vedea dacă sunt scurgeri de fluide (ulei, lichid de frână, ulei de cutie de viteze)
se verifică starea componentelor mecanice şi daca sunt lovituri pe sub podeaua maşinii
la anumite service-uri cu o ofertă bogată de servicii se verifică vopseaua cu un aparat care măsoară grosimea stratului de vopsea pe întreaga suprafaţă a caroseriei, astfel că se depistează locurile în care vopseaua este aplicată într-un strat mai gros, semn că maşina a fost revopsită
se fac verificări la computerul de bord al maşinii pentru a se evalua numărul real de kilometri (o mare problemă la un număr însemnat de maşini) şi pentru a se realiza un istoric al erorilor înregistrate (cum ar fi diverşi martori de bord care au prezentat erori)
se poate verifica istoricul maşinii în toate service-urile mărcii respective din toată România şi în unele cazuri chiar în toată Uniunea Europeană.

„Costul verificărilor este între 50 de lei şi câteva sute de lei. Cu toate acestea, luând în calcul ponderea acestei sume din preţul de vânzare (preţul mediu pe piaţa este de 3.580 de euro) şi ponderând importanţa pentru siguranţa în trafic, aceste teste nu sunt doar o opţiune, ci ar trebui să devină o necesitate pentru absolut fiecare nou cumpărător.” a declarat Mihai Cune, Business Manager Autovit.ro

Câteva consideraţii generale
Specialiştii Autovit.ro au contactat dealerii parteneri ai unor mărci de volum, aproape toţi având servicii de verificare a autoturismului în vederea vânzării/cumpărării. Tarifele pornesc de la 50 de lei şi cel mai adesea ating nivelul de 200 de lei pentru verificări complete, cu o durată de aproximativ două ore.  
Sunt însă puţine locurile în care există aparate ce măsoară grosimea vopselei, iar verificarea kilometrajului real poate fi realizată doar în anumite cazuri. Pentru maşinile cumpărate din România se poate vedea ce kilometraj avea maşina când a ieşit din garanţie (pe perioada garanţiei proprietarul fiind obligat să facă reviziile la service autorizat de marca respectivă), iar pentru maşinile importate, unii dealeri (ex. Porsche Romania) au informaţii din ţările de provenienţă din UE.
Costurile unei verificări pot varia în funcţie de dealer, însă principalele aspecte care le influenţează sunt marca maşinii şi complexitatea procesului de verificare.


Autovit.ro a discutat cu câţiva dealeri parteneri despre serviciile de testare a autovehiculeleor second-hand în momentul vânzării – cumpărării pentru a afla care sunt serviciile furnizate precum şi costurile aferente acestora. Mai jos sunt prezentate principalele servicii oferite de aceştia.

BMW
Reprezentanţa BMW prin reţeaua de service-uri autorizate BMW, oferă două tipuri de verificări:
- Verificare 360 de grade (72 puncte de verificare) –  preţ aproximativ 450 de lei (TVA inclus); preţul variază de la dealer la dealer (în funcţie de regiune variază ora de manoperă)
- Verificare în 12 puncte – cost aproximativ 220 lei (TVA inclus); preţul variază de la dealer la dealer (în funcţie de regiune variază ora de manoperă).

Reprezentanţii BMW România susţin că nu există o verificare care să garanteze 100% starea tehnică a automobilului.  Pot fi defecte ascunse care nu se pot depista decât  dacă automobilul este demontat integral, aspect imposibil de luat în considerare.  
Cea mai mare reţea de dealeri a mărcii germane, Automobile Bavaria, furnizează servicii de verificare a autovehiculelor second-hand. Costurile pot varia între 50 de lei şi 400 de lei în funcţie de complexitatea serviciilor de verificare.
Serviciile de testare a automobilelor second-hand se aplică pentru orice marcă şi pentru anumite mărci acestea sunt asigurate prin parteneriate cu alţi dealeri autorizaţi din afara reţelei pentru testele electorince.

Serviciile de testare asigurate de către Automobile Bavaria Group cuprind, în mod obişnuit, testări pentru mecanică, electrică, grosimea stratului de vopsea, testare amortizoare, testare frâne şi test-drive.

Chevrolet
Toţi distribuitorii Chevrolet oferă servicii de testare pentru majoritatea mărcilor auto de volum. Serviciile de testare oferite de Chevrolet includ:
diagnoza computerizată ce include şi verificarea kilometrajului real
testare mecanică: verificare tren de rulare, motor, frâne, verificare aspect autoturism (uzură tapiţerie, uzură anvelope)
verificare tinichigerie: se verifică dacă maşina are elemente revopsite, dacă este afectată structura de rezistenţă (lonjeroane, punte etc.)
testare electrică: se verifică daca autoturismul  este în parametrii de funcţionare
test drive: împreună cu clientul se face  un test drive
verificare documente autoturism: carte de identitate, talon, ITP valabil, RCA valabil, se verifică dacă are taxa de poluare plătită (dacă nu are, cât costă aceasta)
Costurile  variază  între  50  de lei  şi 280 lei (TVA inclus) în funcţie de tipul de analiza şi de zona georgrafică. Majoritatea dealerilor Chevrolet nu percep taxă în cazul în care se face buy-back sau în cazul în care maşina se repară în centrul de service propriu.

Dacia
Reţeaua de dealeri Dacia şi Renault se concentrează pe vânzarea de maşini noi şi nu are ca obiect de activitate principal oferirea de consultanţă către cumpărătorii de maşini second-hand.
Ford
Ford furnizează servicii de testare a autovehiculelor second-hand în momentul vânzării-cumpărării, iar acestea se aplică pentru maşinile mărcii în întreaga rețea de dealeri și reprezentanțe, iar pentru alte mărci punctual în special la dealerii care desfăşoară şi activitatea de vânzări vehicule rulate.
Serviciile de testare includ mecanică şi electrică, electronică, istoric reparaţii în garanţie, campanii service active şi eventuale acţiuni de recall. Costul este de 69 de lei (TVA inclus ) şi este standard în toată reţeaua Ford.
Opel
Reprezentanţele Opel din România oferă servicii de evaluare a automobilelor mărcii, la solicitarea clienţilor, indiferent dacă acestea au fost achiziţionate din reţea sau din afara ei.
Dealerii oferă servicii pentru marca Opel, iar o parte dintre ei pot gestiona astfel de operaţiuni şi pentru modelele altor branduri.

În ceea ce priveşte costurile, acestea pot varia, deoarece fiecare dealership este o entitate de business independentă. Pentru clienţii cu modele de maşini mai vechi de 2 - 4 ani Opel oferă pachete de servicii aftersales cu preţ recomandat, ce presupun costuri competitive.

Porsche Romania

Dealerii Porche România oferă servicii de verificare, care vizează testarea completă a autovehiculelor (diagnoza defecte pe tester, frâne, nivel lichide, lumini, suspensie, stare autoturism etc).
Toyota
Serviciile de verificare Toyota România se adresează în principal mărcilor Toyota şi Lexus şi, în condiţii speciale şi alor mărci aflate în parcul de automobile rulate al unui anumit dealer.
Costurile de verificare pentru clienţii Toyota care intenţionează un buy-back sunt gratuite. Pentru clienţii care doresc  o constatare în scopul vânzării pe cont propriu contravaloarea  evaluării este de maximum 55 euro (fără TVA.).

Dealerii parteneri Autovit.ro recomandă: Ce verificări sunt necesare la cumpărarea unei maşini second-hand

Dealerii parteneri Autovit.ro oferă câteva sfaturi pentru cei care vor să cumpere maşini  second-hand şi mai ales pentru cei care vor o verificare.

BMW
Este foarte important ca vânzătorul să fie de bună credinţă. Din experienţa testelor efectuate în service-urile BMW din ţară, peste 90% din automobilele oferite în târgurile de maşini au kilometrajul modificat. Acestea pot ascunde şi alte defecţiuni care sunt inerente odată cu uzura şi arată că vânzătorul este pregătit să mascheze orice problema pentru a vinde automobilul la un preţ cât mai mare, supraevaluat.
Chevrolet
Distribuitorii Chevrolet recomandă clienţilor să evite cumpărarea de maşini second-hand  din târguri sau de la vânzători neautorizaţi, să facă o evaluare completă a autoturismului la o unitate service autorizată (service reprezentanţă) şi să evite achiziţionarea autoturismelor aduse din afara ţării.
Ford
Reprezentanţii Ford recomandă verificări pentru următoarele categorii:
autenticitatea documentelor şi a datelor de identificare ale vehiculului;
starea tehnică (suspensie, motor, cutie de viteze, funcţionare sisteme, etc) şi estetică, respectiv funcţionarea tuturor sistemelor de siguranţă (airbag-uri, ABS, ESP etc) suprapuse peste kilometrajul declarat al maşinii;
eventuale reparaţii asupra caroseriei şi a modului în care acestea au fost realizate;
existenţa unor modificări aduse vehiculului (geamuri fumurii, modificări sisteme de iluminare etc);
uzura anumitor elemente precum: discuri frână, pedale, volan, etc să fie în concordanţă cu rulajul declarat al vehiculului.
Opel
Recomandarea este de a se adresa unui partener autorizat Opel, ce garantează competenţa în evaluarea unei maşini a mărcii. Semnalarea la timp a unei neconformităţi tehnice evită atât o afacere nerentabilă, cât şi evitarea unor incidente nedorite în trafic.

Toyota
Reprezentanţii Toyota recomandă verificarea documentelor care atestă starea tehnică şi istoricul maşinii (carnet service, carnet garanţie, etc).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii