Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:51 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autografele cosmonauților Neil Amstrong și Iuri Gagarin în Licitația Artmark din 6 noiembrie

ro

31 Oct, 2013 13:24 1194 Marime text
Magia și ezoterismul, simbolurile masonice și zeitățile antice deschid sesiunea de licitații Artmark din luna noiembrie. Licitația de miercuri, 6 noiembrie, aduce în atenția colecționarilor o parte din uniforma de ceremonie masonică însoțită de 38 de documente referitoare la loja americană (preţ de pornire: 250 de euro), datând din perioada interbelică, precum și o sabie masonică pentru ceremonie în teacă originală, aurită, de la începutul secolului al XIX-lea (preţ de pornire: 1.000 de euro).
București. 31 octombrie 2013
Dintre loturile secțiunii „Extraterestria”, o premieră pe piața obiectelor de colecție din România, se remarcă celebra fotografie a echipajului misiunii Apollo 11 din 1969 (preț de pornire: 1.300 de euro), cu astronauții americani Neil Armstrong, Michael Collins și Edwin E. Aldrin Jr., însoțită de semnăturile olografe ale acestora. Nici autografele cosmonauților sovietici nu lipsesc din licitație: Iuri Gagarin, Valentina Tereșcova, Alexei Leonov și Alexei Eliseev și-au lăsat amprenta asupra unui lot de 3 cărți poștale maxime și o ilustrată (preţ de pornire: 900 de euro) din colecția Tiberiu Vlad.
Cel mai valoros lot al Licitației de Științe Ezoterice, inclusiv Extraterestria, este o piesă de muzeu, calificată de specialiști ca „raritate extremă”, aflată la granița dintre matematică, filosofie, știința militară și ezoterism: “Academie de L`espee” (preț de pornire: 20.000 de euro), semnată de maestrul olandez al spadei, Gerard Thibault, cu 57 gravuri, datând din 1628. Autorul este la fel de faimos ca lucrarea în sine: dedicată regelui Franței Ludovic al XIII-lea, impregnată de iconografii masonice, lucrarea se adresează cunoscătorilor care vor să facă concurență unor colecții de top în materie de carte rară, precum cea a Muzeului de Artă Metropolitană din New York.
Expoziția loturilor cu tematică ezoterică și „extraterestră“ poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviță până marți, 5 noiembrie, în intervalul orar 10 – 19. Licitația de Științe Ezoterice, inclusiv Extraterestria, se desfășoară miercuri, 6 noiembrie, ora 19, la Athénée Palace Hilton.
 
Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (75%, potrivit bilanțului primului semestru din 2013), a organizat peste 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 12.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2012 – într-o piaţă a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.
Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.
Persoană de contact: Valeriu Sângeorzan, Tel.: 021 210 30 16, Mobil: 0757 056 109
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii