Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa de odinioară Averea Movileştilor. Cine a avut interes să-i schimbe numele după moarte?

ro

31 May, 2016 00:00 9465 Marime text


În toate documentele şi corespondenţa oficială lăsate prin arhivele primăriilor şi ale judecătoriilor s-a semnat Ivona Buzescu-Movilă. În anii comunismului, luase doar numele soţului, Yvonne Aline Buzescu.
 
În marea sărăcie cu care şi-a petrecut anii din urmă ai vieţii, şi-a păstrat cu mândrie aristocrată obârşia movileană. Şi-a dorit mereu un loc al ei pe litoral, într-o mică locuinţă, ca recuperare morală a şirului imens de atrocităţi pe care le-a suportat ea şi a nedreptăţilor şi abuzurilor făcute în legătură cu presupusa avere a bunicului ei.
 
Povestea Ivonei Buzescu Movilă este cutremurătoare. Şi rămâne prinsă ca un blestem pe sufletele celor care au jefuit-o.
Astăzi aminteşte de ea doar mormântul din curtea bisericii din Eforie Sud. Biserică ridicată de unchii ei, din banii familiei ei. Crucea de astăzi îi poartă însă numele ciuntit, după cum se poate vedea în fotografie. Şi anul naşterii care, în realitate, este 1937. Cu siguranţă nu a fost doar oarba greşeală a cioplitorului. Fără identitate, Ivona nu le mai strică somnul râvnitorilor de averi nemeritate. Nu le mai poate cere nimic înapoi. Şi nici nu mai poate primi nimic. Retrocedările s-au făcut demult, cu japca. Apoi, nu a mai fost nevoie de ea nici măcar cât un nume aruncat pe o cruce...
 
Ivona Buzescu Movilă este însă cetăţean de onoare al oraşului Eforie, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 195 din 31 octombrie 1995, motivată prin faptul că „este nepoata celui care a fost Ioan I. Movilă, întemeietorul staţiunii balneare Techirghiol - Movilă“. „Hotărâre privind conferirea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Eforie doamnei Ivona Buzescu-Movilă. Consiliul Local al oraşului Eforie, având în vedere expunerea de motive şi proiectul de hotărâre prezentat de către primarul ora­şului, ţinând seama de raportul Comisiei pentru administraţie publică locală, juri­dică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor; având în vedere raportul compartimentului de administraţie publică locală, secretariat şi autoritate tutelară în care se arată că doamna lvona Buzescu-Movilă este ne­poata celui care a fost loan I. Movilă, înte­meietorul staţiunii balneare Techirghiol -­ Movilă, denumită în prezent Eforie Sud; în temeiul prevederilor art. 2, al. 2, lit. V. şi ale art. 29 din Legea 69/1991, privind administraţia publică locală, hotărăşte: art. 1. Se conferă titlul de cetăţean de onoare al oraşului Eforie doamnei Ivona Buzescu- Movilă. Prezenta a fost adoptată cu un număr de 12 voturi pentru, din cei 12 con­silieri prezenţi la şedinţă. Dată la 31 octombrie 1995“.
 
În numele acestui drept conferit, se cuvine ca măcar administraţia locală să solicite refacerea urgentă a înscrisului de pe crucea funerară!
 
Despre toate celelalte poveşti rămase nespuse vom scrie pe rând începând de marţi, 7 iunie, într-o serie de articole grupate în secţiunea „Constanţa de odinioară“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Emil Racovita 31 May, 2016 17:13 In Eforie sud se afla o vila imensa, lunga, cu doua etaje, daca-mi aduc bine aminte, pe care si-a insusit-o Adrian Nastase. A renovat-o, cineva o ingrijeste dar este rar vizitata. Cam asa ajuns toata averea Movilestilor.