Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:13 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 22 de ani de la moartea pianistului şi compozitorului Sile Dinicu

ro

07 Jan, 2015 00:00 4553 Marime text
Se împlinesc 22 de ani de la moartea lui Sile Dinicu – compozitor, dirijor şi pianist -, cunoscut pentru colaborările cu orchestrele de estradă ale Radioteleviziunii Române.

Un magician al baghetei şi al notelor muzicale, Sile Dinicu a fost fiul nelegitim al lui Vasile Dinicu, unul dintre fraţii lui Grigoraş Dinicu, compozitor ce s-a impus printr-o manieră deosebită de interpretare a vechilor piese muzicale din repertoriul lăutăresc.

Potrivit Wikipedia, Sile Dinicu a urmat studii muzicale la Galaţi şi apoi la Conservatorul „Lyra” din Brăila. După ce a debutat la radio, a profesat ca pianist în diverse formaţii de muzică uşoară. Din 1943 până în 1947, a condus orchestra Teatrului „Gioconda”, ca secund al lui Ion Vasilescu, iar din 1952, a fost membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor.

În decursul carierei, s-a remarcat cu numeroase creaţii muzicale, având peste 100 de compoziţii, precum „Bucureşti, Bucureşti”, „Ca o primăvară ai venit”, „Eşti singura mea dragoste”, „Focuri de artificii”, „Întotdeauna marea”. Pe plan internaţional, a susţinut numeroase turnee în ţări precum Germania şi Franţa.

Sile Dinicu fost distins cu premii variate, iar pentru întreaga sa activitate, a obţinut titlul de „artist emerit".
 
Sursa foto: www.enciclopediaromaniei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii