Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ruth Handler, creatoarea păpuşii Barbie...

ro

04 Nov, 2015 00:00 5327 Marime text


Ruth Handler, creatoarea păpuşii Barbie şi cofondatoare a concernului Mattel, cea mai mare companie de jucării din lume, s-a născut la data de 4 noiembrie 1916, în Denver, Colorado.
 
Povestea celebrei păpuși a început să fie scrisă de Ruth Handler în timp ce își urmărea fiica jucându-se cu păpușile de hârtie. La acea vreme, majoritatea jucăriilor erau reprezentate prin figuri de copii. Așa i-a venit ideea creării unei păpuși cu corp și chip de adult, tridimensională. De aici a început povestea Barbie.
 
Handler și-a prezentat ideea unui director de la Mattel Corp., compania pe care soțul ei, Elliot Handler, și Harold Matson o înființaseră cu ani în urmă. Conducerea companiei, formată doar din bărbați, a respins ideea. Însă, în vara anului 1956, în timp ce se afla în vacanţă în Elveția, Ruth a descoperit într-o vitrină o păpușă, care arăta cu totul altfel decât cele obișnuite până atunci: avea un trup de adolescentă, păr lung și blond, legat în coadă de cal. La întoarcerea din Europa, Ruth Handler a realizat păpușa Barbie, botezată după fiica sa, Barbara. 
 
De la crearea și lansarea sa, din 1959, și până în prezent, păpușa Barbie a dat tonul în lumea jucăriilor pentru fetițe. Lui Barbie i s-au alăturat prieteni și membri ai familiei: Ken, numit după fiul familiei Handler, în 1961, Midge, în 1963, Skipper în 1965 și Christie, o păpușă afro-americană, prima din mai mulți prieteni de diferite etnii, în 1968. Din 1995, Barbie are și o soră, Baby Sister Kelly, iar din 1997 o prietenă în scaun cu rotile. „Fiecare fetiţă din lume avea nevoie de o păpuşă prin intermediul căreia să îşi proiecteze propria imagine în propriul vis despre propriul viitor", spunea într-un interviu din 1977 antreprenoarea americană. 
 
Ruth Handler s-a stins din viaţă în aprilie 2002, dar nu înainte de a face milioane de fetiţe fericite.
   
Sursa foto: Facebook
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii