Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:37 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? A mai trecut un an fără Nichita Stănescu

ro

13 Dec, 2015 00:00 3118 Marime text
A mai trecut un an fără Nichita Stănescu, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile. În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu s-a stins din viaţă, la Bucureşti, în Spitalul Fundeni.
 
A fost ales post-mortem membru al Academiei Române.
 
Laureat al Premiului Herder, o prestigioasă distincţie culturală internaţională, Nichita Stănescu, pe numele complet Nichita Hristea Stănescu, s-a născut pe 31 martie 1933, la Ploieşti. A urmat Liceul "Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, devenit "Mihai Viteazul”, pentru ca apoi să urmeze cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti.
 
În decursul vieţii, a fost redactor la secţia de poezie a "Gazetei literare” şi redactor-şef adjunct al revistei "Luceafărul”. În 1987, publică volumul de poezii "Epica Magna”, pentru care este distins cu premiul "Mihai Eminescu” al Academiei Române.
 
Poezia lui Nichita Stănescu a depășit granițele țării într-o perioadă în care puțini scriitori reușeau să fie publicați în străinătate. Volumele lui de versuri au apărut în Bulgaria, Iugoslavia, Suedia, Cehoslovacia.
 
Premiile primite pentru creația sa stau mărturie a talentului și recunoașterii valorii poeziei sale, dintre acestea amintim Premiul Uniunii Scriitorilor (1964, 1969, 1972,1975), Premiul Internațional "Gottfried von Herder" (1975), Premiul ''Mihai Eminescu'' al Academiei Române pentru volumul de poezii ''Opera Magna'' (1978), Premiul "Cununa de aur" a Festivalului internațional de poezie de la Struga, Macedonia iugoslavă (1982).

Iubirile lui Nichita

În ceea ce priveşte viaţa personală, în 1952, poetul s-a căsătorit cu Magdalena Petrescu, o dragoste din adolescenţă, însă cei doi se vor despărţi după doar un an. În 1962, Nichita îşi uneşte destinul cu poetaDoina Ciurea. Dragostea lor a inspirat tema volumului „O viziune a sentimentelor".
 
Şi poeta Gabriela Melinescu, cu care a avut o relaţie timp de aproape zece ani, l-a inspirat pe Nichita. Cei doi s-au întâlnit în cadrul unui cenaclu condus de Eugen Barbu. Mai târziu, poetul s-a îndrăgostit deTodoriţa (Dora) Tărâţă, care a rămas alături de el până la moartea acestuia.
 
Sursa foto: Facebook.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii