Ziua Dobrogei, 139 ani
14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
14:07 19 10 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Efecte pozitive pentru organism Morcovul, aliatul sănătăţii

ro

10 Sep, 2015 11:08 839 Marime text
Morcovul se numără printre legumele cele mai calitative, atât din punct de vedere gustativ, cât şi din punct de vedere nutriţional. Conţinutul biochimic al morcovului este foarte diversificat, ceea ce explică multiplele efecte benefice în hrănirea întregului organism şi în menţinerea sănătăţii. Beneficiile sale pentru sănătate se datorează, în special, conţinutului bogat de carotenoide, dar şi a conţinutului de antioxidanţi. Această legumă este bogată în minerale, precum potasiu, fier, fosfor, calciu şi magneziu, în vitaminele A, B, C, K, PP, precum şi în glucide, pectine, proteine, glicolipide, fosfolipide, streroli, acizi graşi (linoleic şi palmitic), aminoacizi şi daucarină, o substanţă cu puternice efecte vasodilatatoare la nivel cerebral.
 
Are efecte antianemice, cicatrizante, regenerante, calmante, antioxidante, detoxifiante, fluidifiante, datorită cărora permite sinteza vitaminei A, care, împreună cu vitamina D, este cea care intervine în creşterea şi fixarea minerală, ajută la eliminarea acidului uric din organism şi la scăderea colesterolului. Morcovul, de asemenea, este recomandat împotriva reumatismului, gutei sau artritei. El reglează tranzitul intestinal, combate diareea şi are o acţiune benefică asupra mucoasei gastrice pe care o protejează şi cicatrizează.
 
Totodată, morcovul reduce glicemia, ajută la regenerarea globulelor roşii, scade colesterolul, previne şi combate arteroscleroza coronariană. În cazul afecţiunilor respiratorii, această legumă calmează crizele de tuse convulsivă, astm bronşic, bronşite cronice, răceală, răguşeală, pneumonie şi ajută la creşterea rezistenţei faţă de bacilul tuberculozei (Koch).
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii