Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:59 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Utilizări medicinale şi beneficii Cele mai importante tipuri de ceaiuri

ro

01 Jul, 2015 09:52 1247 Marime text
Ceaiul este, după apă, băutură cea mai consumată peste tot în lume. El hidratează organismul şi completează necesarul de lichide, reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de tumori, protejează oasele şi poate reduce stresul. Ceaiurile, în general, îmbunătăţesc sistemul imunitar şi nu colorează dinţii, cum o face cafeaua.
 
Printre cele mai cunoscute tipuri de ceaiuri se numără ceaiul negru. Pentru prepare e nevoie de apă clocotită. Imediat după ce ai luat apa de pe foc, pune frunzele la infuzat. Timpul de infuzie variază între trei şi cinci minute. Consumul frecvent de ceai negru împiedică formarea de cheaguri de sânge ce ar putea bloca arterele şi îmbunătăţeşte vasodilataţia coronariană. În plus, ajută la pierderea în greutate şi luptă împotriva unui nivel ridicat de colesterol. 
 
Pentru ceaiul verde, temperatura potrivită este de aproximativ 70 de grade Celsius. Frunzele se infuzează două-trei minute, în funcţie de cât de puternic vrei să fie gustul. Acest ceai menţine organismul atent şi relaxat întreaga zi cu ajutorul teaninei pe care o conţine. De asemenea, reduce nivelul colesterolului şi echilibrează nivelul celor două tipuri de colesterol, cel bun şi cel rău, fiind un aliat de nădejde împotriva afecţiunilor cardiovasculare. Tot el previne creşterea nivelului de zahăr în sânge şi nu în ultimul rând echilibrează metabolismul.
 
Ceaiul de cimbrişor este folosit la eliminarea viermilor intestinali, în cazuri de anemie, reumatism, artrite, sciatică, stări de oboseală, depresie psihică, migrene, apatie, dureri menstruale, convalescenţă, stări de slăbiciune, dar şi pentru stimularea memoriei. Ceaiul de cimbrişor, de asemenea, stimulează funcţiile hepatice (secreţia bilei de către ficat şi contracţiile vezicii biliare) şi are rol eficient în dischinezie biliară, enterocolite, dureri de stomac, crampe abdominale, constipaţie şi hemoroizi. 
 
Ceaiul de gălbenele întăreşte sistemul imunitar, ameliorează simptomele afecţiunilor gastrointestinale, precum gastrită, indigestie sau ulcer peptic, poate preveni arsurile stomacale şi este eficient în tratarea afecţiunilor tractului urinar. De asemenea, ceaiul de gălbenele ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din corp şi protejează ficatul, vezica urinară, dar şi alte organe interne, favorizând în acelaşi timp scăderea în greutate.

Ceaiul de soc are efecte diuretice şi sudorifice, având drept rezultat eliminarea apei în exces şi a toxinelor din organism, dar şi diminuarea aspectului pielii de „coajă de portocală”. Totodată, reglează tranzitul intestinal, inhibă apetitul alimentar şi ajută la scăderea în greutate. Ceaiul de soc stimulează sistemul imunitar, tratează infecţiile urechii, previne apariţia infecţiilor urinare, stimulează circulaţia şi elimină viermii intestinali. Acest ceai este folosit în mod tradiţional pentru tratarea gripei, a răcelii, bronşitei, sinuzitelor, stărilor febrile, precum şi a febrei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii