Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 12 Virgil Coman, condus pe ultimul drum de zeci de oameni (galerie foto+video)

ro

07 Aug, 2016 12:35 11345 Marime text
Managerul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, Virgil Coman, a murit, în urma unui stop cardio-respirator, vineri, la vârsta de 43 de ani.

Slujba de comemorare are loc, în acest momente, la Catedrala Sfinții Petru si Pavel  din Constanța. Coroane de flori tronează la intrarea în Catedrală, iar fotografia distinsului Virgil Coman „privește“ oamenii care s-au adunat în amintirea sa.

UPDATE 12, ora 15.32
 
În aceste momente, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Virgil Coman este scos din Catedrală, fiind condus pe ultimul drum de ÎPS Teodosie, un sobor de preoţi, soţia, părinţii, rudele. Toţi cei care l-au cunoscut sunt îndureraţi, iar cuvintele nu-şi mai iau rostul.

UPDATE 11, ora 15.16

Slujba de comemorare a luat sfârșit. Cortegiul de îndreaptă spre Cimitirul Central. Rudele și prietenii își iau rămas bun.
 
UPDATE 10, ora 15.08

Cuvântul a fost luat de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

UPDATE 9, ora 14.30

 Decanul Emanuel Plopeanu a afirmat:

„Virgil vei rămâne o amintire vie pentru noi toți.“

 Elena Frâncu, fostul director al Direcției de Tineret și Sport, a rostit următoarele cuvinte: 

„Virgil a plecat cu o mare durere. Și-a dorit o casă a arhivelor constănțene. Rămânem noi să ne dăm mîna și să îi realizăm visul. Acela de a face o casă a arhivelor constănțene. De acolo, de sus, Virgil ne va spune să fim uniți.“

Mărioara Cojoc, fostul prodecan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universității Ovidius, a adresat următoarele cuvinte:

„Virgil era vesel. El nu ne-a părăsit. A plecat puțin mai devreme ca să inventarieze arhivele de sus. Tot de sus ne va veghea pe noi toți.“


Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar, a spus la adresa lui Virgil Coman următoarele:

„Virgil a fost istoric, scriitor, moderator de emisiuni, profesor. A avut câte un îndemn pentru fiecare. Răspundea prezent la toate invitațiile, deși avea un program plin. Nu spunea niciodata că a facut el ceva. Spunea că au făcut colegii lui. A fost omul care a știut să ne fie alături. Eu m-am bucurat mereu de sprijinul lui. Zâmbea mereu.“


Şi Victor Ciorbea a spus câteva cuvinte:

„Virgil a fost cel mai strălucit student al promoției sale. Și-a pus numele pe cărți importante. Mi-a fost nu doar student,  ci și  prieten.“


Ioan Drăgan, directorul Arhivei Naționale, a rostit următoarele cuvinte:

„Virgil va rămâne un model pentru toți arhiviștii din țară. Un bun profesionist care a păstrat istoria țării.“


UPDATE 8, ora 14.18

Apropiații își iau rămas bun de la Virgil Coman. Fiecare dintre ei adresează câteva cuvinte despre Directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa. Profesorul universitar Vasile Sârbu a afirmat la adresa regretatului:

„Este un frate de care nu vrem să ne despărțim. Atâtea lucruri ne-am mai fi spus. Dar a căzut ca un brad. La judecată tu vei fi în picioare pentru faptele bune pe care le-ai făcut.”

UPDATE 7, ora 13.42

Pe lângă Arhiepiscopul Tomisului, la oficierea slujbei mai sunt prezenți zece preoți.

UPDATE 6, ora 13.22

A ajuns și  IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la Catedrală. Acesta a oficiat, astăzi, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Crucea, cu prilejul serbării celui de-al doilea hram al așezământului monahal, Sf. Cuv. Teodora de la Sihla. Înainte de sosirea Arhiepiscopului, o călugăriță a citit rugăciuni. 

UPDATE 5, ora 13.16

A început slujba de înmormântare, iar Catedrala Arhiepiscopală este neîncăpătoare pentru mulțimea care a venit să îl conducă pe ultimul drum pe regretatul Virgil Coman.

UPDATE 4, ora 13.14

Prefectul Adrian Nicolaescu a declarat:

Este o grea pierdere pentru noi. L-am cunoscut personal și am colaborat bine cu el. 

UPDATE 3, ora 13.11

Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, a declarat:

A fost un om extraordinar, avea cunoștiințe vaste și forță de muncă. S-a precipitat. Muncea prea mult. Parcă simțea că timpul se strânge pentru el. Virgil Coman va rămâne în memoria urbei și în inimile noastre. 
 


UPDATE 2, ora 13.05

Pentru a-i aduce un ultim omagiu, sunt prezenți la înmormântare și prefectul Adrian Nicolaescu, Elena Frâncu, fostul director al Direcției de Tineret și Sport, Enache Tușa, profesor universitar,  politicianul Victor Manea- PNL Constanța, Gheorghe Martin, fost prefect al Constanței și profesorul universitar doctor la Facultatea de Medicină  Vasile Sârbu.
 
UPDATE 1, ora 12.38

Prezenți la evenimentul de comemorare sunt decanul Emanuel  Plopeanu de la Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius, profesorul universitar Aurelia Lăpușan, cadru didactic la pecializarea Jurnalism din cadrul Universității Ovidius  și  Corina Apostoleanu directorul de la Biblioteca Județeană I.N Roman. Prezent la eveniment este și Consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalişkan.

Au venit să îi aducă un ultim omagiu și Ioana Purcarea, fostul lider al Sindicatului Caderelor Didactice din Constanța, Doina Păuleanu, directorul de la Muzeul de Artă Constanța, colegi de la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța, dar și fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii