Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:10 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vinerea Neagră. Zi de post negru în care se oficiază slujba Prohodului

ro

03 May, 2013 07:16 1078 Marime text
Creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici comemorează vineri înmormântarea Mântuitorului Iisus Hristos.
După credinţa creştină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoşesc.
Unii creştini ţin în această zi un post negru. 
Slujbele din această zi cuprind: Denia de Joi seară, în timpul căreia se citesc "cele douăsprezece Evanghelii" care vorbesc despre Patimirile Domnului; Ceasurile împărăteşti au loc vineri dimineaţă, Vecernia, în timpul căreia se face şi "Punerea în mormânt" sau scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii, spre închinare şi Pavecerniţa.
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui, şi astfel ultima vineri din Postul Mare. Este numită şi Vinerea Paştelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă. Se numeste Vinerea Paştilor, pentru că este ultima vineri dinaintea Paştelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos, Vinerea Seacă, pentru că mulţi români au obiceiul de a posti post negru.
Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creştină numite "Triduum Sacrum" din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare.
Sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii