Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Regele Mihai a încetat din viaţă. Va fi adus în țară pe 13 decembrie. În România vor fi zile de doliu național

ro

05 Dec, 2017 13:25 3069 Marime text

Majestatea Sa, Regele Mihai a încetat din viaţa la reşedinţa sa din Versoix. Anunţul decesului fostului suveran a fost confirmat şi de Casa Regală a României. Regele Mihai a încetat din viaţă marţi, la ora 13, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia, anunţă Casa Regală. La căpătâiul regelui a stat până în ultima clipă fiica sa, principesa Maria.
Regele Mihai s-a retras din viața publică la începutul anului 2016, când a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne. 
Mihai I (n. 25 octombrie 1921, Sinaia) a fost regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Este unul dintre puținii foști șefi de stat în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu).
Regele Mihai (96 ani) s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al lui Carol al II-lea şi al soţiei sale, Elena a Greciei, şi a domnit între 1927 şi 1930, prin intermediul unei Regenţe, precum şi între 1940 şi 30 decembrie 1947, când a fost silit să abdice şi să plece în exil. Regele Mihai I este singurul fost şef de stat în viaţă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.În 1992 i s-a permis să-şi viziteze ţara cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Vizita a avut loc în perioada 25-27 aprilie, iar sosirea Regelui la Bucureşti a scos în stradă mai mulţi oameni decât în oricare alt prilej din istoria României.
În 2001, Familia Regală şi-a stabilit reşedinţa în ţară, la Palatul Elisabeta.
Regele Mihai a cunoscut-o pe principesa Ana de Bourbon-Parma la Londra, în 1947, când a participat la căsătoria principesei Elizabeth a II-a a Marii Britanii cu principele Philip, duce de Edinburgh. Regele Mihai I şi pricipesa Ana de Bourbon-Parma, care a devenit, astfel, regina Ana, s-au căsătorit pe 10 iunie 1948, în Grecia, la invitaţia regelui Pavlov şi a reginei Frederica ai Greciei. Căsătoria lor a durat până la decesul Reginei, în 2016.
Regele Mihai I şi Regina Ana au cinci fiice: Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Elena, Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

5 decembrie 2017
Secretariatul Regal


Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui este autorizat să transmită următorul comunicat:

Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viată astăzi, 5 decembrie 2017, la ora 13 (ora României), la reşedinta privată din Elvetia.
La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteţa Sa Regală Principesa Maria.


În această seară, la ora 19, Custodele Coroanei române va face o declaraţie către tară.

În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.
Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de inmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Arges, în Noua Catedrală Arhiepiscopală si Regală.

La dorinta Custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiţia Inaintasilor Majestăţii Sale Defuncte.
Începând de mâine, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peles, la Palatul Regal din Calea Victoriei si la Palatul
Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile. Condoleante pot fi transmise online la adresa http://www.familiaregala.ro/mesaje/

Toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitaii să o facă, începând de mâine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale.

UPDATE - Funeraliile fostului suveran al României vor avea loc sâmbătă.
UPDATE 2 - În această seară, la ora 19, Custodele Coroanei române va face o declarație către țară, iar în cursul zilei de miercuri va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.  Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală. 

UPDATE. 3 

Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe membrilor Casei Regale la moartea Regelui Mihai.  
 

"Astăzi este o zi tristă pentru România și pentru români, a trecut în neființă Regele Mihai. Dumnezeu să-l ierte! Regele Mihai a fost una dintre cele mai mari personalități ale României și a scris cu litere mari istoria României. Este o mare pierdere pentru România, pentru români. Condoleanțe tuturor membrilor Casei Regale. România va organiza toate ceremoniile așa cum se cuvine și cu siguranță vom avea și zile de doliu național", a declarat Klaus Iohannis. 

UPDATE. 4

Trupul Regelui Mihai va fi adus în țară pe data de 13 decembrie, au declarat, pentru AGERPRES, surse oficiale.
 

 "Miercuri, 13 decembrie, pe Otopeni va ateriza avionul cu sicriul în care se află Regele", au spus sursele.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii