Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde slujeşte IPS Teodosie de Sfinții Epictet și Astion, care se serbează pe 8 iulie

ro

05 Jul, 2013 10:12 1008 Marime text
Duminică, 7 iulie, de la ora 18.00, Ierarhul Tomisului va oficia Vecernia la biserica „Sfinții Epictet și Astion” din Constanța (Aleea Veteranilor, nr. 11, zona km. 5).
Luni, 8 iulie, începând cu ora 7.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba punerii pietrei de temelie a bisericii mănăstirii „Sfinții Mucenici Epictet și Astion” de la Capidava, urmată de sfințirea mare a paraclisului mănăstirii și de săvârșirea Sfintei Liturghii. În această zi, mănăstirea își sărbătorește hramul.
Cei prezenți se vor putea închina moaștelor Sfinților Epictet și Astion, aduse de la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.


Aproape de actualul sat Dunavăţul de Jos, în cetatea Halmyris (Tulcea), au pătimit Epictet şi Astion, cei mai vechi martiri de pe teritoriul României, despre care avem informaţii amănunţite. Potrivit actului lor martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din sec. XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei dezlănţuite de împăratul Diocleţian (284-305).

Sfântul Epictet era preot, originar din părţile Răsăritului şi ducea o viaţă curată, fiind răsplătit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni.

Astion era un tânăr chipeş, nepot al senatorului roman Iulian. Acesta fusese păgân, dar, întâlnindu-se cu preotul Epictet şi ascultându-i cuvintele pline de înţelepciune, se converteşte la creştinism. Apoi, împreună, se îmbarcă şi pleacă la Halmyris. Şi tânărul Astion s-a învrednicit de darul facerii de minuni.

Sosind în Halmyris comandantul Latronianus a aflat că există doi străini care i-au întors pe mulţi de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta, comandantul a poruncit ca cei doi să fie arestaţi şi duşi la închisoare. Cei doi sfinţi au mărturisit că sunt creştini. Latronianus a cerut ca Epictet şi Astion să fie legaţi, iar carnea de pe corp să le fie jupuită cu gheare de fier, apoi să le fie frecate rănile cu sare şi oţet și să fie aruncaţi într-un cazan cu smoală clocotită. Prin puterea lui Hristos, sfinţii au rămas nevătămaţi şi au fost condamnaţi ca 30 de zile să nu primească mâncare și apă. Pe 8 iulie 290 i s-a tăiat capul întâi lui Astion, apoi preotului Epictet, cei doi martiri sfinţind pământul Dobrogei cu sângele lor.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii