Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:09 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un secol de la prima slujbă religioasă oficiată în moscheea Carol I

ro

05 Jun, 2013 08:08 1784 Marime text
Muftiatul Cultului Musulman din România organizează, mâine, o serie de festivităţi prilejuite de împlinirea unui secol de la oficierea primului serviciu religios la Moscheea Carol I din Constanţa.
Monument arhitectural unic în România, Moscheea Carol I a fost inaugurata la 31 mai 1913 în prezenţa Regelui Carol I si a reginei Elisabeta, familie regală care a dăruit edificiul musulmanilor de la malul Mării Negre pentru a le răsplăti loialitatea faţă de statul român.
Moscheea Carol I este prima construcţie din beton armat construită în România după planurile inginerului Gogu Constantinescu şi sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu.
Stilul folosit de artizani îmbină elementele egiptene cu cele bizantine dar si cu ornamente româneşti care dau unicitate impunătorului edificiu. 
Centenarul Moscheei Carol I este celebrat în prezenţa oficialităţilor locale, a demnitarilor statului român şi a celui turc precum şi a reprezentanţilor misiunilor diplomatice acreditaţi în România şi a liderilor musulmani din ţările balcanice, din Europa centrală şi de est, Federaţia Rusă şi alte state. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii