Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Te trezești dimineața cu dureri de cap? Iată ce trebuie să știi

ro

15 Aug, 2016 13:34 5216 Marime text
Cefaleea nu este boală ușoară. Îți îngreunează activitățile zilnice și nu te poți bucura pe deplin de nimic. Iată ce trebuie să aflii în privința durerilor de cap și care sunt cele mai frecvente motive care duc la cefalee.

Dezechilibrări hormonale. Hormonii stării de bine se secretă în cantitate mică între orele 4-8 dimineaţa. În acest interval, corpul produce o cantitate mai mică de serotonină şi dopamină decât în restul zilei, afirmă specialiştii americani de la Fundaţia Naţională a Durerilor de Cap. Şi cum atât dopamina, cât şi serotonina acţionează ca nişte analgezice naturale, nivelul lor scăzut poate duce la apariţia durerii de cap. 
Apnee sau sforăit. Durerile de cap sunt provocate în acest caz de oxigenare necorespunzătoare în timpul somnului. Apneea de somn este o afecţiune des întâlnită la persoanele supraponderale, persoanelor cu vârstă înaintată, persoanele fumătoare, care consumă alcool sau sedative sau la cele cu probleme ale căilor respiratorii. 
Deshidratarea. Poate fi şi ea o cauză a durerilor de cap matinale. Dacă te trezeşti cu gura extrem de uscată dimineaţa, înseamnă că e posibil să nu bei suficientă apă, iar asta să îţi provoace durerile de cap. Ca să elimini această cauza din lista „suspecţilor", încearcă să măreşti consumul de apă în timpul zilei şi să bei un pahar de apă înainte de culcare. 
Depresie. Durerile de cap matinale sunt legate şi de depresie sau anxietate, cel puţin asta arată un studiu publicat în „Archives of Internal Medicine". Cercetarea care a inclus peste 18.000 de subiecţi a evidenţiat faptul că 29% dintre aceştia au fost depistaţi cu depresie și se confruntau cu dureri mari de cap la trezire. 
Pusee de hipertensiune. Indiferent dacă o persoană are sau nu probleme cu presiunea sanguină, în timpul dimineţii tensiunea arterială atinge cel mai înalt nivel. „Pe fondul creşterii tensiunii arteriale, durerea se localizează, de obicei, în zona occipitală (la nivelul cefei)", explică medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă, de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu" din Bucureşti. În astfel de cazuri, se recomandă evitarea ridicării bruşte din pat. Iar dacă durerea de cap este persistenţa, este bine să ceri sfatul medicului, pentru a exclude riscul existenţei unei boli grave, scrie bzi.ro. 
Bruxismul. Acest tip de durere ar trebui să dispară relativ rapid după ce te trezeşti şi e cauzată de contractarea muşchilor. Când muşchii se relaxează şi implicit dinții nu îţi mai sunt încleştaţi, durerea ar trebui să slăbească în intensitate şi încet să dispară. 





Sursă: România TV
Sursă foto: realitateavalceana.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii