Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 5 februarie 2016 Sfânta pomenită azi este considerată ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la sân

ro

05 Feb, 2016 02:13 3431 Marime text
Sfânta Mucenita Agata s-a născut în cetatea Panormos, din insula Sicilia. Potrivit izvoarelor istorice, Sfânta Agata era foarte frumoasă şi foarte bogată.
 
A fost cerută în căsătorie de dregătorul Cvintian, însă, a refuzat pentru că a ales să trăiască pentru Hristos. Este încredinţată unei femei necredincioase, Afrodisia, cu scopul că această să o facă să lepede credinţă în Hristos. Având în vedere că nu a dat curs cererii în căsătorie şi că nu a renunţat la credinţă în Hristos, va fi supusă la mai multe chinuri. Din acestea amintim că i-a fost tăiat pieptul, cu un cleşte de fier.
 
Despre vindecarea să în chip minunat, aflăm din Sinaxarul zilei din 5 februarie: "La miezul nopţii i s-a arătat Sfântul Apostol Petru, cu chipul bătrân şi cinstit, purtând în mâinile sale multe doctorii. Iată, eu stăteam şi priveam la ţine în ceasul acela, când ai răbdat chinurile şi am cunoscut că este cu putinţă să se tămăduiască pieptul tău; pentru aceea am şi venit aici". Sfânta muceniță Agata a răspuns: "Eu niciodată n-am obişnuit trupul meu cu nici un fel de doctorie, şi acum mi se pare că nu se cade a strică obiceiul cel bun, păzit din tinereţe". Bătrânul i-a zis: "Şi eu sunt creştin şi nădăjduiesc să te tămăduiesc; am venit la tine, deci nu te ruşina de mine".
 
Sfânta i-a răspuns, zicând: Tu eşti bărbat, iar eu fecioară, deci cum voi putea ca fără de ruşine să-mi descopăr pieptul înaintea ta? Voiesc mai bine să rabd înainte durerea rănilor mele, decât să mă golesc înaintea ochilor bărbăteşti. Multumescu-ţi, cinstite părinte, căci pentru mine ai venit aici, vrând să tămăduieşti rănile mele, însă să ştii că doctoriile cele făcute de oameni nu se vor apropia de trupul meu niciodată". Iar bătrânul i-a zis: "De ce nu voiesti să te tămăduiesc?" Sfânta a răspuns: "Am pe Domnul meu Iisus Hristos, Care le tămăduieşte pe toate şi care, cu voia şi cu cuvântul Sau, ridică pe cei căzuţi. Acela, de va voi, poate să mă mântuiască şi pe mine, roabă Să cea nevrednică".
 
Apostolul a zâmbit puţin şi i-a zis: "Acela m-a trimis la tine, fecioară, pentru că eu sunt Apostolul Său; deci, fii acum tămăduită". Zicandu-i acestea, s-a făcut nevăzut. Sfânta Agata privind apoi la trupul sau, a văzut că toate rănile erau tămăduite.
Sfânta Muceniță Agata a trecut la cele veşnice în temniţă. Datorită vindecării sale, este considerată a fi ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la sân.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii