Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se reduce ”spiritul vamaiot”? A fost publicat Regulamentul sitului Natura 2000 Vama Veche. Despre ce este vorba

ro

30 Dec, 2016 04:13 9765 Marime text
Ieri a fost publicat, în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 1061/29.XII.2016, Ordinul nr. 1530/2016 privind aprobarea Planului de management şi a Regulamentului sitului Natura 2000 ROSCI0269 Vama Veche - 2 Mai.
 
 
Actul normativ la care facem referire a fost emis de Ministerul Mediului mediului, apelor şi pădurilor, are numărul 1.530, din 28 iulie anul acesta și este semnat pentru ministrul de resort de Viorel Traian Lascu, secretar de stat.
 

Despre rezervația marină 2 Mai – Vama Veche

 
Rezervația marină 2 Mai – Vama Veche este, potrivit wikipedia, amplasată în sudul litoralului românesc, între localitatea 2 Mai și Vama Veche, la granița cu Bulgaria, acoperind o suprafață de cca 5.000 ha, de-a lungul a 7 km de coastă, întinzându-se de la linia coastei.
 
Pe o suprafață relativ restrânsă, adăpostește o mare varietate de habitate și biocenoze specifice zonei marine românești, specii rare sau aflate în pericol, habitate de importanță europeană.
 
Rezervația marină 2 Mai - Vama Veche a fost înființată prin Decizia CJ Constanța 31/1980 și confirmată ca arie protejată prin Legea nr. 5/2000 privind planul de sistematizare teritorială. Prin ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 776/2007, privind declararea siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România, zona are regimul de arie naturală protejată, ca arie specială de conservare avand codul ROSCI0269.

Deși este declarată arie protejată din 1980, numai în ultimii ani s-au luat măsuri de protecție efectivă.
 
Începând cu anul 2004, administrarea rezervației este realizată prin preluarea în custodie pe o perioadă de 5 ani, de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța.

Din anul 2011, INCDM a preluat din nou custodia acestei arii protejate, suprapusă cu situl Natura 2000 Vama Veche - 2 Mai.
 

Scopul rezervației este acela de a proteja și conserva habitatele marine importante sub aspect floristic și faunistic. De asemenea, se are în vedere și protecția și conservarea peisajului marin. Managementul rezervației se face diferențiat, în funcție de caracteristicile habitatelor și speciilor existente.

 
Pe lângă activitățile științifice, sunt permise activitățile de cercetare științifică, educaționale și recreative organizate, activitățile de scufundare, precum și unele activități de valorificare durabilă a unor resurse naturale tradiționale.
 

Delimitare și zonare

Limitele rezervației marine 2 Mai - Vama Veche, corespunzătoare suprafeței de 5000 ha și stabilite prin Legea nr. 5/2000 sunt următoarele:
 
  • Linia nordică - este o linie imaginară, trasată pe coordonata geografică 43°47’18” lat.N care începe în localitatea 2 Mai, și se continuă în mare, sud digul șantierului naval Mangalia, la cca 100 m de acesta, pe o distanță de 9 km, în largul mării.
 
  • Linia sudică - este reprezentată de granița cu Bulgaria, continuându-se în linie dreptă, din punctul de întâlnire a frontierei terestre cu apa mării pe o distanță de cca 9 km, în largul mării;
 
  • Linia vestică - este reprezentată de linia țărmului, pe o distanță de cca 5,6 km, începând din sud de la granița cu Bulgaria și terminându-se în nord, sud digul șantierului naval Mangalia, la cca 100 m de acesta, în localitatea 2 Mai;
 
  • Linia estică - este linia imaginară, aproximativ paralelă cu linia țărmului, la o distanță de cca 9 km de mal, pe coordonata geografică 28°41’30” long.E, până la izobata de cca 40 m.
 
Pentru realizarea unui management eficient, în corelație cu principiile conservării naturii și cu aspirațiile populației locale, s-au instituit două zone:
 
  • zona A: zonă strict-protejată, destinată exclusiv cercetării științifice, are o suprafață de 3.150 ha.
  • zona B: zonă de siguranță și protecție, în care se permit anumite activități economice tradiționale, cu suprafața de 1.850 ha.
 

În zona A a rezervaţiei sunt permise următoarele activități:

  • desfășurarea activității Serviciului Salvamar;
  • navigația, oprirea și ancorarea navelor Custodelui, Poliției de Frontieră și Marinei Militare aflate în misiune, precum și a celor cu misiuni de salvare;
  • cercetarea științifică și activitatea de monitoring.

În zona B a rezervaţiei sunt permise toate activitățile specifice zonei A, precum și următoarele activități:

 
  • pescuitul tradițional/de subzistență al localnicilor, cu următoarele tipuri de unelte: talian, setci, paragate, năvod de plajă și undițe. Este interzisă recoltarea nevertebratelor;
  • libera navigație a ambarcațiunilor pescărești tradiționale, numai cu vâsle, vele sau motor electric;
  • îmbăierea și înotul, numai în perimetrul plajelor amenajate, în punctele Vama Veche și 2 Mai;
  • navigația ambarcațiunilor de agrement, de cel mult 12 m lungime, numai cu vâsle, vele, motor electric sau hidrobiciclete, pescuitul sportiv, activitățile subacvatice și cele educaționale.
 
În rezervație se găsesc aproape toate tipurile de habitate marine prezente la litoralul românesc și, de asemenea, mai mult de 250 specii de floră și faună marină.
 
Toate cele prezentate aici și cu o serie de interdicții impuse de custode care s-ar putea să mai reducă din tradiționalul ”spirit de vamaiot”, aici fiind permise multe alte libertăți celor care vin, an de an, la plaja de la Vama Veche.

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii