Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:57 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România rămâne un pol de stabilitate la frontiera NATO

ro

01 Jul, 2016 12:32 1453 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că România va fi în continuare un „aliat predictibil și un pol de stabilitate la extremitatea estică a spațiului euroatlantic“. Afirmația a fost făcută în cadrul ceremoniei de declarare a capacității operaționale inițiale a Comandamentului Diviziei Multinaționale Sud-Est a NATO, iar cu această ocazie președintele a spus că țara noastră își asumă în continuare misiunea de a fi un furnizor de securitate în regiune.

Potrivit Agerpres, șeful statului a arătat că singurele variante „viabile" de soluționare rămân cele politice, nu cele militare, precizând că "solidaritatea aliată rămâne factorul esențial al stabilității și securității euroatlantice".

Potrivit lui Iohannis, ceremonia de declarare a capacității operaționale inițiale a Comandamentului Diviziei Multinaționale Sud-Est și a capacității operaționale finale a Unității de Integrare a Forțelor NATO are loc în contextul pregătirii Summitului de la Varșovia de săptămâna viitoare.

"Summitul de la Varșovia este esențial pentru consolidarea securității și apărării colective, după implementarea Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale, stabilit la Summitul din 2014. Poziția României la Summitul NATO din acest an de la Varșovia este în favoarea armonizării intereselor comune de securitate și apărare, în spiritul solidarității și coeziunii aliate, dar de o manieră echilibrată pe cele două flancuri, estic și sudic, și pe cele două dimensiuni, nordică și sudică, ale flancului estic", a spus președintele.

Iohannis a amintit că România dorește menținerea regiunii Mării Negre în procesele de reflecție și de luare a deciziilor actuale și viitoare ale alianței legate de continuarea adaptării NATO pe termen lung.

"România și-a îndeplinit integral și la termenele stabilite obiectivele asumate, în concordanță cu nivelul de ambiție a alianței și cu măsurile adoptate în 2014, la Summitul din Marea Britanie, ceea ce demonstrează că suntem un aliat credibil. O dovadă în acest sens este și faptul că am crescut cheltuielile pentru apărare și o vom face în continuare până la atingerea nivelului de 2% din PIB anul viitor", a menționat șeful statului.

Acesta a afirmat că structurile NATO de comandament din România — Unitatea NATO pentru Integrarea Forțelor și Comandamentul Multinațional de Divizie — au un rol major în cadrul eforturilor de îmbunătățire a capacității Alianței de a răspunde cu succes provocărilor prezente, dar și viitoare, facilitând dislocarea forțelor NATO în regiune.

La ceremonie au mai participat ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, șeful Comandamentului Militar al NATO de la Napoli, amiralul Michelle Howard, precum și comandantul Diviziei Multinaționale Sud-Est, generalul Ovidiu Uifăleanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii