Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest al studenților basarabeni în fața Ambasadei Republicii Moldova la București (galerie foto)

ro

14 Nov, 2016 22:09 1332 Marime text
Aproximativ 100 de persoane au protestat în această seară în fața Ambasadei Republicii Moldova la București împotriva rezultatului din cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din țara vecină, în urma cărora Igor Dodon a fost ales președinte.
 
Manifestanții, basarabeni aflați la studii sau care locuiesc în București, dar și români contestă rezultatul alegerilor din Republica Moldova pe motiv că acestea ar fi fost fraudate.
 
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a dialogat cu protestatarii, precizând că ambasada a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, dar i s-a explicat că nu e posibil, pentru că nu pot fi schimbate regulile jocului între cele două tururi de scrutin.
 

"Am comentat situația de ieri. Am spus foarte clar că ambasada a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, lucru care mi s-a explicat că nu e posibil din cauză că legislația permite 3.000 de voturi pe secție și că între un tur și altul nu vor fi schimbate regulile de joc. Eu vă spun ce a întreprins ambasada pentru a asigura dreptul de vot al cetățenilor. Ieri, în jurul orei 7,00 (19,00), aici la ambasadă toate buletinele de vot se epuizaseră și noi am îndemnat — eu am mers în fruntea lor până la secția consulară, unde cea mai mare parte a alegătorilor care au fost prezenți până la ora 9,00 (21,00 — n.r.) și-au putut exercita dreptul de vot și au rămas în jur de 60 — 70 de oameni", a spus ambasadorul.

 
Referitor la buletinele de vot tipărite în limba rusă, el a precizat că au fost câte 500 de buletine pe secție.
 

"Explicația este simplă. În Moldova se tipăresc aceste buletine în două limbi. Sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care pot fi ruși, găgăuzi și de alte naționalități, în trecere prin București. S-a considerat necesar ca ei să poată să își exercite dreptul dacă solicită buletine (de vot — n.r.) în limba rusă", a explicat Gribincea.

 
Întrebat ce le răspunde cetățenilor moldoveni care nu au putut să voteze, diplomatul a afirmat că sunt probleme care nu țin de competența sa.
 

"Ca reprezentant al ambasadei am făcut tot posibilul aici, în București și pe teritoriul României. Dacă la primul tur au fost 9.300 de participanți la vot, la turul doi au fost 16.000. Îmi cer scuze față de cei care nu au avut posibilitatea să voteze, dar dacă am fi fost inactivi cred că de la ora 7,00 (19,00 — n.r.) cel puțin 1.000 de oameni ar fi rămas fără să își poată exercita dreptul la vot. Așa, împreună cu ei am plecat la secția consulară, unde rămăseseră în jur de 1.000 de buletine de vot și oamenii au putut să voteze", a precizat diplomatul.

 
Ambasadorul moldovean a opinat că, în acest context, Comisia Electorală Centrală trebuie să tragă o serie de concluzii cu situația care s-a creat. "Parlamentul trebuie să tragă niște concluzii și să schimbe legea privind alegerile. Au fost foarte multe cazuri când oamenii nu au putut vota cu buletine de vot. Poate ar fi cazul ca și acest subiect să fie abordat pentru ca la alegerile viitoare să nu se mai întâmple asemenea lucruri", a precizat Mihai Gribincea.
 
Precizările ambasadorului moldovean au constituit răspunsuri la o serie de întrebări pe care i le-a pus Alexandru Rotaru, președintele Platformei Unioniste 2012. "Ne-am adunat să ne arătăm indignarea față de desfășurarea alegerilor de ieri din Republica Moldova, să atenționăm opinia internațională vizavi de încălcarea dreptului fundamental, să cerem demisia președintelui Comisiei Electorale Centrale, demisia ministrului Afacerilor Externe", a spus el.
 
Protestatarii au scandat "Limba română, unica stăpână", "Dodon nu e președintele meu", "Alegeri fraudate", "Vrem să votăm", "Jos Dodon", "Rusia nu uita, Basarabia nu e a ta", "Vrem dreptate", "Maia Sandu, președinte".
 
Jandarmi și polițiști au contribuit la desfășurarea fără incidente a protestului.
 
Manifestații similare au avut loc la Chișinău, Iași sau Galați.
 
Sursa foto: Agerpres
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii