Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:08 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Alături de mama” de Samuel Mützner

ro

01 Aug, 2014 09:23 3759 Marime text
Născut în anul 1884, la Bucureşti, Samuel Mützner a fost un pictor român interbelic de origine evreiască. Şederea lui Mützner, pe parcursul a doi ani, la Giverny, în apropierea pictorului Claude Monet, a reprezentat o perioadă în care artistul şi-a explorat percepţia asupra luminii şi culorii.
După perioada marilor călătorii, se stabileşte în România, unde începe o intensă activitate expoziţională. În acest sens, deschide des expoziţii personale în Bucureşti. În 1924, expune la Bienala de la Veneţia, conferindu-i-se Coroana României, gradul de ofiţer.
 
Pictura în ulei pe carton, semnată şi datată în partea dreaptă jos, cu negru, „Alături de mama”, a fost creată de Samuel Mützner într-un sat pe malul Olteţului, situat la 20 km de Caracal. Se spune că în această capodoperă le-a înfăţişat pe soţia sa, Rodica Maniu, şi o nepoată, pe prispa casei.
Se fac simţite ecourile impresionismului în reprezentarea diferitelor zone de intensitate a luminii şi a gamei infinite de nuanţe în care se descompun formele.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii