Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:40 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Percheziţii la firma Solutions Center din Constanţa (galerie foto)

ro

12 Nov, 2015 09:41 4275 Marime text

UPDATE - În data de 12 septembrie 2022, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a postat pe site-ul instituției următorul comunicat:
 

Comunicat de presa 12.09.2022

Urmare a cererii formulate de petentă și a comunicatelor din data de 12.11.2015 și 13.11.2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Prin rechizitoriul din data de 12.12.2019 al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală s-a dispus clasarea față de S.C. SOLUTIONS CENTER S.R.L. din Constanța (care a furnizat programul informatic) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. b), alin. (3) din Legea nr. 241/2005 cu aplicare art. 35 alin. (1) din Codul penal.
Astfel, cu privire la această persoană juridică s-a apreciat că este incident cazul care împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală întrucât, din actele de urmărire penală și probele administrate în cauză, a rezultat că faptele nu există.



UPDATE - În data de 6 decembrie 2022, SC SOLUTIONS CENTER SRL a transmis un punct de vedere pe care îl redăm mai jos, integral:
 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
8 ani este recordul injustiției pentru societatea noastră – SOLUTIONS CENTER SRL.
Este o injustiție când, pur și simplu, îți este spulberată prezumția de nevinovăție, prin expunerea publică, într-o modalitate în care cei care privesc se gândesc că participă la un spectacol de circ și prin transmiterea către presă a unor informații confidențiale în timpul urmăririi penale. Prin astfel de acțiuni se viciază și se bagatelizează actul de justiție.
Facem acest demers prin intermediul mass-media pentru a comunica o experiență care ne-a marcat ultimii 8 ani de existență dar și pentru a aduce la cunoștința publicului fapte și evenimente în al căror epicentru am fost și care ne-au afectat viața, reputația și locul în societate, fapte și evenimente pe care nu le-am provocat, dar în care am fost angrenați prin mecanisme declanșate subiectiv.
Sunt 8 ani în care prin acte și proceduri efectuate de un procuror DIICOT, societatea SOLUTIONS CENTER SRL a fost târâtă nedrept într-un malaxor judiciar, din care cu sacrificii, pierderi și multă luptă am reușit să ieșim prin puterea eliberatoare a ADEVĂRULUI.
Astfel, procurorul de caz a demarat o cercetare penală împotriva societății noastre, declanșând concomitent un festival mediatic în care din motive străine rolului justiției în societate a angrenat și societatea SOLUTIONS CENTER SRL, în calitate de producător si comercializant al unui soft destinat domeniului HoReCa.
O cercetare penală ce a gravitat exclusiv în jurul acestui soft pe care procurorul de caz în comunicatele către presă și actele dosarului l-a demonizat ca fiind „soft de contabilitate cu dublă gestiune care se instalează în casele de marcat”, „soft evazionist”, „soft care modifică memoria fiscala a caselor de marcat” și multe alte apelative că nu ne-ar ajunge o pagină să le menționăm pe toate.
Cu toate acestea, de ce nu a expertizat softul din prima clipă pentru a nu se ajunge la astfel de acuzații care s-au dovedit false? Aceasta a fost întrebarea noastră încă din primul moment și ulterior pe toată durata urmăririi penale.
Mai mult, pentru a nu pierde timp și pentru „a ne demonstra nevinovăția” (așa cum din păcate funcționează prezumția de nevinovăție în sistemul judiciar penal român), am solicitat din primul moment procurorului de caz să dispună expertizarea softului în cauză.


Odată cu refuzul procurorului de a efectua expertiza softului am realizat că suntem ținta unui sistem judiciar bolnav, un termen dur dar din păcate real.
Mai ales că, în toate actele în care procurorul solicita măsuri restrictive instanțelor de judecată preciza că urmează să expertizeze softul și, deopotrivă, judecătorii de drepturi și libertăți în hotărârile pronunțate precizau că e necesară expertizarea softului în cauză.
Au fost necesari 8 (opt) ani pentru a se dispune clasarea tuturor faptelor pentru care SOLUTIONS CENTER SRL a fost cercetată și anume că faptele nu există.
8 (opt) ani de penitențe și tracasări juridice, 8 (opt) ani în care atât noi, cât și statul am consumat resurse umane și materiale însemnate, 8 (opt) ani în care am clamat nevinovația noastră, pentru a ajunge la concluzia care încă de la inceput se putea obține printr-o expertiză tehnică a softului.
Chiar și la final, recordul acestei injustiții este unul răsunător întrucât opinia publică este informată doar cu privire la demararea cercetărilor penale, nu și la modul de soluționare a acestora.
Doar la solicitarea noastră scrisă, DIICOT a publicat un comunicat în noiembrie 2022 în care se precizează cu privire la SOLUTIONS CENTER SRL (care a furnizat programul informatic) că este incident cazul care împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală întrucât, din actele de urmărire penală și probele administrate în cauză, a rezultat că faptele nu există.
 
Vă dorim tuturor ca Dumnezeu să vă ajute să nu nimeriți într-o astfel de dramă judiciară care a avut
și are în continuare repercursiuni pe toate planurile, dar mai ales moral și profesional.
 
SOLUTIONS CENTER S.R.L.
prin administrator



Știrea inițială

Procurorii DIICOT efectuează, în această dimineaţă, 43 de percheziţii la diverse restaurante şi firme, printre acestea numărându-se şi o societate din Constanţa, SC Solutions Center SRL. Un echipaj al Jandarmeriei se află la faţa locului.
 
În anul 2006, suspecţii au achiziţionat un program informatic de contabilitate cu dublă gestiune, care se instalează pe casele de marcat, de la SC Solutions Center SRL. Acest program de contabilitate constă în existenţa a două registre de evidenţă contabilă de acelaşi tip, referitoare la aceleaşi bunuri şi valori: unul reflectă realitatea economică şi financiară a contribuabilului la care accesul este restricţionat; unul falsificat în care sunt înregistrate date şi operaţiuni ce relevă venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate şi banii încasaţi, potrivit romaniatv.net.

SC Solutions Center SRL are sediul social pe strada Solidarităţii, nr. 7. „Solutions Center este o companie care a evoluat ascendent pe parcursul a zece ani, ajungând în primele trei locuri în Topul firmelor din România, pentru activitatea sa comercială în domeniul Cercetare-Dezvoltare şi High-Tech din anii 2011 si 2012”, se precizează pe site-ul firmei.

UPDATE 5, ora 15.30:

Oficial de la DIICOT:
“La data de  12.11.2015, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti  au efectuat  un număr de 43 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale/ puncte de lucru de pe raza  municipiilor Bucureşti şi Constanţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea  infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privată şi uz de fals.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada 2008-2015, un cetăţean român şi un cetăţean francez  au iniţiat şi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și pe care l-au sprijinit și alte persoane, specializat în fraudarea bugetului de stat, prin omisiunea înregistrării și evidențierii în actele contabile a operațiunilor comerciale desfășurate și a încasarilor realizate printr-un număr de 12 societăți comerciale pe care le controlau direct sau prin interpusi.
 
În acest scop, liderii grupului au procurat un program informatic de contabilitate, care se instalează pe casele de marcat, de la o societate comercială din Constanţa, pe care l-a remis angajatilor săi pentru a fi utilizat şi care realiza o dubla evidență, una reală pentru vanzările realizate efectiv și una fictivă pentru vânzările reduse în mod intenționat și fiscalizate, pe baza datelor privind vânzările nereale, diminuate.
 
Respectivul  program de contabilitate consta în existenţa a două registre de evidenţă contabilă de acelaşi tip, referitoare la aceleaşi bunuri şi valori.Un registru reflecta realitatea economică şi financiară a contribuabilului, la care accesul era restricţionat şi un alt registru, falsificat, în care erau înregistrate date şi operaţiuni ce reflectau venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate şi banii încasaţi.

S-a constatat că programul era accesat cu ajutorul unui card aflat doar în posesia casierelor de la punctele de lucru ale societăţilor care permitea accesul în memoria fiscală a casei de marcat şi efectuarea unor operaţiuni de împărţire a produselor proprii, neîmbuteliate (produse zaharoase şi de patiserie obţinute la unul dintre punctele de lucru din Bucureşti) şi care, cumulate, au înregistrat o pondere mai mare în venituri nefiscalizate.
 
De asemenea, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că începând cu anul  2008 societatea comercială din Constanța a pus la dispoziţie programul informatic unui număr de alţi trei suspecţi, administratori ai unor  societăţi comerciale cu profil alimentaţie publică şi divertisment. La solicitarea suspecţilor, contabilii societații au întocmit în fals evidența contabilă prin atestarea vânzărilor nereale realizandu-se un prejudiciu important  bugetului de stat. În cauză se efectuează cercetări faţă de un număr de 15 suspecţi. La sediul  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti  au fost aduse, în vederea audierii un număr de 112  persoane.
 
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Informații și Protecție Internă. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Brigazii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepes” a Jandarmeriei.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”.

UPDATE 4, ora 12.39

Potrivit stiripesurse.ro, au loc percheziţii la toate punctele de lucru ale societăţilor Choco Ateneu SRL - Choco Mosilor SRL, Coza Nostra Art SRL, Theobroma Consult SRL, Theoprod Art SRL, C. Restaurante Tratoria IL Calcio SRL, SC Twins Downtown SRL., SC Le Club Herăstrău SRL şi SC Twins Cafe SRL, SC Rubicon Floresca SRL, care deţin Chocolat, Tratoria Il Calcio, Fratelli,  Le club, etc.
 
Coordonatorii grupului ar fi, potrivit surselor judiciare, Tudor - Mihai Constantinescu şi cetăţeanul francez Jean Phillppe Pierre Luc Guilbert-Lassange, asociaţi la societăţile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Moşilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL şi Theoprod Art SRL. În anul 2006, aceştia ar fi achiziţionat, de la SC Solutions Center SRL, programul informatic de contabilitate cu dublă gestiune, care se instalează pe casele de marcat.

De asemenea, tot astăzi, procurorii DIICOT au percheziţionat restaurantele Trattoria Il Calcio, deţinute de Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, şi Cosmin Olăroiu, antrenor la Al Ahli, în Emiratele Arabe Unite, informează Agerpres.

UPDATE 3, ora 11.30
 

Solutions Center are punctul de lucru pe strada Ion Adam, din Constanţa. Acelaşi sediu îl au şi firmele Visualpos Software SRL, Mypos Solutions SRL, unde Cristian Cucona este asociat. De asemenea, tot aici au sediul şi firmele Drăghiță Cezar Persoană Fizică Autorizată şi Amasoft Expert SRL, amândouă în funcţiune.

UPDATE 2, ora 10.15
 
Cristian Cucona mai este asociat şi în alte firme din Constanţa, şi anume: SC Euro Pro Tech SRL, radiată, Mypos Solutions SRL şi Visualpos Software SRL, cu precizarea că ultimele două se află în funcţiune. 

UPDATE 1, ora 9.46

Potrivit Registrului Comerţului, firma din Constanţa are un capital social subscris de 20000 RON, integral vărsat. La sfârşitul anului 2014, firma declarase o cifră de afaceri de 2.906.161 lei, un profit net de 391.402 de lei şi un număr mediu de zece salariaţi.

În prezent, Solutions Center un singur asociat, şi anume Cristian Cucona, născut în Constanţa. Tot el este şi administratorul firmei, precum şi persoană împuternicită. De asemenea, precizăm că, înainte, mai figura drept asociat şi Mihail Moroşan.

În ceea ce-l priveşte pe Mihail Moroşan, în prezent, mai figurează ca asociat în firmele SC Gamers Lounge SRL şi SC Mypos Solutions SRL, în ultima fiind asociat şi cu Cristian Cucona. 
 
Firma se ocupă de „activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii