Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial, de la DNA Iată de ce a fost reţinut Răzvan Murgeanu

ro

16 Mar, 2016 09:29 2343 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 16 martie 2016, a inculpaților:
 
GÂNGOE - SIMION GABRIELA, practician în insolvenţă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
 -      intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale sau financiare, de către persoana care are sarcina de a supraveghea, a controla, a reorganiza sau a lichida un operator economic privat,
-       complicitate la trafic de influenţă, 
-       complicitate la dare de mită,
-       abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
-       fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
-       spălare a banilor, în formă continuată,
 
MURGEANU GHEORGHE – RĂZVAN, om de afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
-       trafic de influenţă,
-       dare de mită,
-       instigare la infracţiunea de spălare a banilor,
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul
 
STĂNESCU VALENTIN, director în cadrul Primăriei Sector 5 București, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracţiunii de luare de mită.
 
Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora, în perioada iulie 2015 – februarie 2016, inculpata Gângoe – Simion Gabriela, în calitate de practician în insolvenţă, a dispus plata din conturile unei societăți comerciale, aflată în supravegherea sa, a sumei totale de 63.670,07 lei, reprezentând remunerație încasată nelegal. Această sumă de bani a fost disimulată prin emiterea unor facturi reprezentând servicii de audit, ce nu au fost prestate în realitate, de către o firmă pe care o controlează printr-o rudă de-a sa, către societatea plătitoare sau subcontractori ai acesteia.
 
În perioada 22.06.2011 – 08.06.2012, Primăria Sectorului 5 şi o asociere formată din  două firme (una dintre ele fiind societatea aflată în insolvență, la care am făcut referire mai sus), au încheiat mai multe contracte având ca obiect executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrărilor de reabilitare termică a unui număr de 85 imobile situate în sectorul 5 al municipiului Bucureşti, în valoare totală de 71.892.541 lei, fără TVA.
 
La data de 31 decembrie 2015, Primăria Sectorului 5 Bucureşti a plătit către asocierea respectivă suma totală de 8.500.000 lei, reprezentând o plată parţială pentru serviciile prestate.
 
Pentru a se efectua plata respectivă dar mai ales pentru a influența funcţionarii ce aveau atribuţii în acest sens, inculpatul Stănescu Valentin, în calitate de director în cadrul Primăriei Sector 5 București, a pretins de la reprezentanții asocierii respective, prin intermediul inculpatului Murgeanu Gheorghe Răzvan, suma de 15.000 de euro. La rândul său, acesta din urmă a pretins de la inculpata Gângoe – Simion Gabriela, pe lângă suma de bani respectivă, alți 15.000 euro, pentru sine,  în scopul de a-și trafica influența în direcția arătată mai sus, lucru cu care aceasta a fost de acord.
 
Anterior, în același context, inculpata Gângoe – Simion Gabriela, în baza înţelegerii prealabile cu Murgeanu Gheorghe Răzvan, a explicat conducerii firmei pe care o supraveghea că cei 8,5 milioane lei au fost virați de Primăria Sectorului 5 „cu nişte condiţii” și că se impunea plata unor comisioane.
 
Astfel, inculpata a dispus subcontractarea unor lucrări de remediere la blocurile ce au făcut obiectul unuia dintre contracte către o societate comercială. De asemenea inculpata a mai dispus şi plata din contul  societății pe care o supraveghea, în calitate de practician în insolvență, în contul subcontractorului a  sumei totale de 600.000 de lei, ce include:
-  contravaloarea lucrărilor de remediere,
- comisionul de 15.000 de euro pretins de inculpatul Murgeanu Gheorghe Răzvan pentru exercitarea  influenţei  asupra directorului Stănescu Valentin din cadrul Primăriei Sector 5 Bucureşti,
- comisionul de 15.000 de euro promis directorului Stănescu Valentin pentru aprobarea documentaţiei aferente plăţii de 8.500.000 de lei, a plăţilor ce urmează a fi efectuate până la suma totală de încasat şi pentru deblocarea garanţiilor contractuale,
- suma de 15.000 de euro promisă de inculpata Gângoe – Simion Gabriela persoanelor din conducerea societății pe care o supraveghea,  pentru a nu se opune celor arătate mai sus,
- comisionul de 173.777 lei, reprezentând suma pretinsă de inculpata Gângoe – Simion Gabriela pentru încasarea creanţei de 8,5 milioane lei şi obţinerea sprijinului inculpaților Murgeanu Gheorghe Răzvan şi Stănescu Valentin.
 
Această din urmă sumă de bani a fost virată în contul aceleiași firme pe care inculpata o controlează prin intermediul unei rude.
 
De asemenea, în același scop, de a disimula provenienţa sumelor de bani şi a drepturilor asupra acestora, inculpata Gângoe –Simion Gabriela l-a instigat pe administratorul societății subcontractoare să efectueze plata unei sume de 3.000 de euro (reprezentând o parte din comisionul în sumă de 15.000 de euro pretins de Murgeanu Gheorghe Răzvan) către o altă persoană cu titlu de folos necuvenit pentru exercitarea influenţei asupra directorului Stănescu Valentin şi a altor persoane din cadrul Primăriei Sector 5 în scopul arătat mai sus.
 
Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 16 martie 2016, inculpații Gângoe - Simion Gabriela și Murgeanu Gheorghe – Răzvan urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii