Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificarea legii pentru alegerea Președintelui contestată Află ce cadou le-a făcut Ponta celor de la UNPR și PP-DD

ro

27 Jun, 2014 17:58 1380 Marime text
PMP cere Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională a României (CCR) modificarea legii pentru alegerea Președintelui.

Potrivit PMP, premierul Victor Ponta își fidelizează partenerii de alianță și asigură o reprezentare consistentă a puterii în Biroul Electoral Central, prin modificări neconstituționale la Legea 370/2004 privind alegerea Președintelui României. „Mișcarea Populară va sesiza Avocatul Poporului, solicitându-i contestarea la CCR a ordonanței de urgență prin care Guvernul a modificat, joi, această lege”, se arată într-un comunicat de presă.

Una dintre modificările pe care le introduce ordonanța de urgență face cadou UNPR și PP-DD reprezentanți de drept în Biroul Electoral Central. Potrivit PMP, ordonanța introduce în lege precizarea că partidele și formațiunile parlamentare – cele care au dreptul la un reprezentant în BEC – sunt „partidele și formațiunile politice care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputati sau senatori care au candidat pe listele acestora sau pe listele unei aliante politice sau electorale din care au facut parte partidele sau formatiunile politice respective“. Anterior, noțiunea de partid parlamentar presupunea existenta unui grup propriu in Parlamentul Romaniei, insa Guvernul Ponta a inlaturat acest obstacol pentru ca puterea sa aiba, in toamna, reprezentanti in BEC de la UNPR si PP-DD.

Modificarea legislației electorale în anul în care au loc alegeri, interzisă

„Guvernul nu doar ca emite o ordonanta pentru a-i servi propriilor interese, dar incalca, in acelasi timp, prevederile constitutionale, care interzic modificarea legislatiei electorale in anul in care au loc alegeri, precum si recomandarile Comisiei de la Venetia. Reamintim, in acest sens, o decizie a CCR din 2012, cand Curtea a aratat ca modificarea legii votului uninominal, promovata atunci de USL, este neconstitutionala pentru ca incalca principiul securitatii juridice, consacrat implicit de art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat modifica legislatia electorala in anul in care au loc alegeri, iar aceasta modificare are consecinte negative asupra bunei desfasurari a procesului electoral si a exercitarii dreptului la vot”, se menționează în documentul remis presei de PMP.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii