Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:57 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul UDTTMR referitor la situaţia din Crimeea

ro

02 Mar, 2014 11:01 1892 Marime text

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România a luat act cu regret de situaţia actuală din Ucraina, aspect despre care au discutat şi membrii Consiliului Reprezentanţilor în cadrul şedinţei din data de 28 februarie 2014, prilej cu care a fost transmis şi următorul mesaj:
„Este bine cunoscut faptul că noi, tătarii din România, suntem puternic legaţi emoţional de această zonă prin prisma Peninsulei Crimeea, zonă de o importanţă aparte în istoria tătarilor. În acest context, atât în calitate de etnici tătari, stabiliţi de sute de ani în România, dar şi în calitatea noastră de cetăţeni europeni, ne manifestăm îngrijorarea faţă de conflictele izbucnite pe străzile din Simferopol şi în alte localităţi din Crimeea. Privind la situaţia de acolo, transmitem îndemnul nostru la calm, la linişte, la respectarea drepturilor omului şi în mod special la respectarea drepturilor fraţilor noştri tătari din Crimeea. Nu ne dorim ca Peninsula Crimeea să fie o a doua Transnistrie! Istoria ne-a pus pe noi, tătarii, în faţa unor situaţii dificile! Una dintre ele este cea prin care trec fraţii noştri tătari din Crimeea în prezent. Nu trebuie, însă, să ne lăsăm copleşiţi de istorie, trebuie să privim spre viitor, spre şansa pe care ne-o oferă prezentul prin prisma apartenenţei noastre la valorile europene!
Se împlinesc anul acesta 70 de ani de la tragicele evenimente de la 18 mai 1944 care ne-au marcat istoria şi care au rămas în memoria colectivă drept „surghiunul tătarilor crimeeni”. Ne dorim să participăm, ca în fiecare an, la o comemorare paşnică a acelor evenimente, să fim părtaşii unor ample acţiuni care să cinstească memoria fraţilor noştri care au pierit în urma evenimentelor de la 18 mai 1944 (La această dată dictatura stalinistă a deportat întreaga populaţie tătară din Crimeea în Siberia. În urma acestor acţiuni 47,8% din populaţie a pierit în primii trei ani). De asemenea, vom organiza aici, în România, o amplă manifestare prin care vom cinsti memoria eroilor şi prin care vom face şi atunci acelaşi apel la calm şi la respectarea drepturilor omului”.
Sursa foto: stiri.tvr.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii