Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:35 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicamente autorizate în România, interzise în străinătate

ro

16 Jun, 2014 05:24 2485 Marime text
medicamente autorizate in romaniaECONOMICA.NET vă prezintă lista medicamentelor care au fost retrase, interzise sau foarte strict reglementate în străinătate, şi care sunt autorizate să fie puse pe piaţa românească.
Informaţiile pe care le veţi citi în continuare apar în listele întocmite de Organizaţia Naţiunilor Unite, referitoare la medicamentele retrase, neautorizate sau strict restricţionate la nivel internaţional (este vorba de Consolidated List of Products Whose Consumption and/or Sale Have Been Banned, Withdrawn, Severely Restricted or not Approved by Governments), precizează economica.net.

Metamizol sodic - substanţa activă din algocalmin

Face parte din grupa medicamentelor analgezice şi antipiretice. Oficial, aceste medicamente sunt strict reglementate în România. În fapt, se pot cumpăra la liber din multe farmacii din ţară.
În România toate medicamentele pe bază de metamizol sodic ar trebui să se elibereze doar pe bază de reţetă medicală care se reţine la farmacie. Cu toate acestea, multe farmacii vând în continuare, fără reţetă, medicamente care conţin metamizol sodic, cu denumiri comerciale de algocalmin, algozone, algoremin, centralgin, algiotop, algoblock, alindor, metamizol solacium, metamizol farmacom, sintocalmin.

Ce ţări au retras şi interzis metamizolul sodic

În 1976, Norvegia îl retrage de pe piaţă.
În 1977, Filipine a instituit folosirea medicamentului ca ultimă soluţie de tratament în situaţii care ameninţă viaţa.
Urmează în 1977 SUA, în 1978 Kuweit, în 1979 Danemarca, dar şi germania, Spania şi Olanda.

Furazolidon (substanţă activă - furazolidonă)

Face parte din grupa antidiareicelor antiinflamatoare şi antiinfecţioase intestinale.
Medicamentul este indicat în enterite, enterocolite infecţioase şi toxiinfecţii alimentare produse de germeni sensibili la furazolidonă, dizenterii bacilare, lambliază.
Medicamentul se eliberează fără prescripţie în farmaciile din România.

Nimesulid - substanţa activă din Aulin

Nimesulida este un medicament antiinflamator nesteroidian cu proprietăţi analgezice şi antipiretice. Substanţa activă se găseşte pe piaţa românească în medicamente cu următoarele denumiri comerciale: Aulin, Aponil, Nimesil, Lemesil. Oficial, toate aceste medicamente se eliberează doar pe bază de reţetă care se reţine la farmacie. În realitate, dacă eşti suficient de convingător, poţi cumpăra Aulin şi fără reţetă.

Droperidol Aguettant, soluţie injectabilă (substanţă activă droperidolum)

Medicamentul se eliberează cu prescripţie medicală în România şi se recomandă în tratamentul neuroleptanalgezic la pacienţii vârstnici, cu circulaţie labilă, cu stare generală alterată, în tratamentul agitaţiei psihice postoperatorii; în caz de intoxicaţii de diverse origini, în şocuri şi în tratamentul complex al arsurilor, chiar în prezenţa insuficienţei cardiace, hepatice sau renale, în pregătirea pentru anestezie de diferite tipuri, endoscoptie, examinări instrumentale.

Loperamida

Indicat în tratamentul simptomatic al diareei acute şi acutizări ale diareei cronice. Medicamentele care conţin substanţa activă loperamidum, vândute în România, sunt indicate doar în tratamentul persoanelor peste 2 ani. Cu toate aceastea, toate medicamentele pe bază de loperamidum din farmaciile româneşti se eliberează fără reţetă (sunt OTC-uri)!

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANMD): România respectă legislaţia europeană în domeniu

Pe scurt, acesta a fost răspunsul Agenţiei Naţionale a Medicamentului la întrebarea noastră referitoare la medicamentele autorizate în România şi retrase/interzise de alte state.
Mai multe detalii pe economica.net.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii