Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kovesi – „Am întâlnit fapte de corupţie în mai toate activităţile din sănătate”

ro

11 Jun, 2016 10:16 959 Marime text
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit despre corupția din domeniul sănătății.  
 

„Noi am investigat foarte multe dosare în domeniul sănătăţii şi, din păcate, am întâlnit fapte de corupţie în mai toate activităţile din sănătate, respectiv achiziţia de medicamente, achiziţia de produse care se folosesc în spitale, de echipamente şi aparatură medicală, infacţiuni de corupţie legate de construcţia sau renovarea unor instituţii spitaliceşti, mită legată de exercitarea atribuţiilor de serviciu, mită legată de probarea sau emiterea anumitor decizii. Iată că noi am întâlnit fapte de corupţie în aproape toate sectoarele din sănătate. Important este ca această problemă să fie abordată în mod unitar de statul român”, a spus, într-un interviu acordat news.ro, Kovesi.

 
Şefa DNA a vorbit despre Hexi Pharma.

„Haideţi să luăm cazul Hexi Pharma: s-au făcut învinuiri, s-au pus sechestre, sunt două dosare în curs. Suntem siguri că după aceste măsuri luate de procurori a dispărut infecţia din spitale? Adică, noi dacă arestăm două persoane despre care dovedim că au comis fapte de corupţie vom rezolva problemele din sănătate? Nu cred. Eu cred că dosarele noastre trebuie să constituie un punct de plecare în a încerca să rezolvăm aceste probleme. La bilanţul din acest an, am tras un semnal de alarmă şi am vorbit foarte multe despre corupţia în sănătate, înainte de a izbucni aceste probleme, din ultima vreme”, a mai spus Kovesi.

 
De asemenea, conform sursei citate, Kovesi a declarat următoarele: „Compania de medicamente care oferă mită are un interes să îşi vândă medicamentele, iar celălalt să îşi obţină. Ajungem la un punct sensibil: am avut dosare în care am investigat medici care au primit sume de bani cu titlul de sponsorizare. Aceste sponsorizări, pe care legea le permite sătre sistemul de sănătate, dar am avut probleme şi în dosarele care vizează IGSU, cu sponsorizările la pompieri, este foarte dificil când investighezi o astfel de faptă, persoana care este cercetată vine şi spune că: legea îmi permite să primesc sponsorizări. Şi atunci trebuie să ne punem întrebarea dacă statul, în domeniile importante şi de siguranţă a ţării, ar trebuie să interzică sau nu aceste sponsorizări. Statul trebuie să asigure pregătirea profesională a medicilor şi să dea medicilor bani pentru a merge la congrese, pentru a se informa, pentru a-şi face studii, pentru a fi mai buni. Este obligaţia statului. Nu trebuie să lăsăm medicii la mâna unor companii private care să-i sponsorizeze să facă această specializare, doar ca să prescrie anumite medicamente”, a mai spus Kovesi. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii