Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de cod roşu în judeţul Constanţa. Au fost salvate din nămeţi peste 460 de persoane din 207 autoturisme (video)

ro

06 Jan, 2017 23:28 7447 Marime text

Constanţa s-a aflat sub atenţionare de Cod Roşu, apoi Cod Portocaliu de viscol, până la ora 23,00. Acum judeţul este  sub Cod Galben, până mâine, la ora 10,00. Din cauza viscolului puternic si a cantitatilor mari de zapada cazute în această noapte, traficul rutier va rămâne închis pe toate drumurile naţionale si judetene. In tot judetul ninge viscolit, aeroportul Mihail Kogalniceanu este inchis, manevrele in porturi sunt suspendare iar pe mare este furtuna de gradul 8.Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, in aceasta dimineata a fost oprita controlat Unitatea 1 de la CNE Cernavoda iar in aceasta seara, dupa mai bine de 12 ore, aceasta a fost repornita. 43 de localitati nu au nici la aceasta ora electricitate,  echipe ale  Regie de drumuri  impreuna cu cele ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta  acţionează în tot judeţul pentru a scoate oamenii blocaţi în zapada sau pentru a facilita transportul cazurilor medicale. Acestora li s-au alaturat militarii care intervin pentru tractarea autovehiculelor blocate. Pina la aceasta ora, potrivit ISU au fost salvate din nameti peste 460 de persoane din 207 autoturisme. 

Jurnal de cod roşu în judeţul Constanţa


În cursul zilei de vineri (06 ianuarie) şi la începutul nopţii de vineri spre sâmbătă (06/07 ianuarie), în Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea, viscolul va continua să fie puternic, rafalele vântului vor atinge şi temporar vor depăşi 70…85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi troienind zăpada.

În intervalul menţionat, în Dobrogea, Bărăgan şi Moldova va ninge în general slab cantitativ, dar vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50…60 km/h şi pe arii restrânse 70 km/h, temporar spulberând şi troienind zăpada.

Unele intensificări ale vântului vor fi mai fi în sud-vestul Olteniei, spulberând trecător zăpada depusă anterior.
În Moldova, Dobrogea şi Bărăgan, sâmbătă şi duminică (07 şi 08 ianuarie) vor fi intervale de timp în care va mai ninge, iar vântul va avea intensificări, spulberând şi troienind zăpada.

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 7 ianuarie, Administraţia Naţională de Meteorologie va emite noi mesaje privind evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice periculoase.
 
Şi la această oră, Autostrada A2 şi sectoare de drumuri judeţene  şi naţionale rămân preventiv închise circulaţiei
 
Autostrada A2 si 54 sectoare de drum nationale de pe raza judetelor Calarasi, Ialomita, Constanta, Braila si Tulcea aman preventiv inchise circulatiei, masura dispusa pentru evitarea blocajelor sau inregistrarea situatiilor de urgenta pentru participantii la trafic, anunta Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

IGSU face un apel la persoanele aflate in zonele vizate sa nu porneasca la drum pe timpul noptii, iar daca deplasarea este absolut necesara, sa respecte indicatiile autoritatilor, avand in vedere mentinerea avertizarilor de vreme rea si pentru perioada urmatoare, se arata intr-un comunicat al IGSU, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, peste 4.600 pompieri cu aproximativ 2.900 utilaje si mijloace tehnice au desfasurat misiuni, in conditiile ninsorile viscolite din ultimele ore, in sprijinul populatiei si autoritatilor locale, in urma carora peste 500 de persoane au fost salvate.

Din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, la nivel national s-au inregistrat avarii la reteaua de alimentare cu energie electrica, fiind afectate 252 de localitati, iar pe parcursul zilei, echipajele specializate au desfasurat activitati in teren pentru remedierea situatiilor aparute, misiuni care vor continua pana la reconectarea tuturor abonatilor, precizeaza sursa citata.

IGSU mentioneaza ca misiunile pompierilor salvatori vor continua pe toata durata noptii, fiind prioritare cele destinate salvarii persoanelor, acordarii asistentei medicale de urgenta si sprijinului autoritatilor administratiei publice locale. Astfel, militarii vor participa la actiuni pentru deschiderea succesiva a drumurilor blocate de viscol, refacerea utilitatilor publice afectate si salvarea persoanelor fara adapost.

De asemenea, pentru optimizarea misiunilor de raspuns, in cursul zilei de vineri, tehnica dislocata initial a fost suplimentata cu inca opt autofreze de zapada multifunctionale pentru interventia in zonele greu accesibile din judetele afectate de fenomenele meteo periculoase, conform IGSU. 
 
Locuri de cazare pentru persoanele care sunt blocate și nevoite să rămână în oraș
 
Primăria municipiului Constanța pune la dispoziția persoanelor care sunt blocate și nevoite să rămână în oraș, în această noapte, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, 60 de locuri de cazare, la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”.

Persoanele aflate în situația de mai sus sunt rugate să sune la numerele de telefon 0766/212.073, persoană de contact Georgeta Gorgovan și 0740/304.993, persoană de contact Mihaela Popescu.
 
Care sunt drumurile care s-au deschis circulației rutiere în județul Constanţa
 
Potrivit CNADNR a fost redeschisă circulaţia pe drumurile Constanţa -Mangalia şi Constanţa -Ovidiu.  Pe DN 39, la intrare în Lazu se circula vineri seara (în jurul orei 19.00). de asemenea, se circula și în Agigea. S-a dat drumul circulației pe ambele sensuri de mers.
Însă, încă nu se poate circula spre Cumpăna unde drumurile sunt închise, iar la fața locului sunt mai multe utilaje de deszăpezire de mai multe ore și nu fac față. Pe această arteră, sunt mai multe echipaje de poliție care întorc șoferii din drum.
 
 
Intervenţii ale militarilor în sprijinul populaţiei din judeţul Constanţa
 
Militari din unități ale Forțelor Terestre au continuat să acționeze, și în această seară, pentru ajutarea populației județului Constanța, grav afectate de ninsori. Astfel, la solicitarea Centrului Național de Conducere Integrată, opt militari cu un autocamion de la Batalionul 341 Infanterie din Topraisar execută o misiune de evacuare medicală a unui pacient din localitatea Lanurile. De asemenea, o echipă formată din trei militari cu un autocamion de la Batalionul 912 Tancuri a transportat de la Murfatlar la spitalul din Medgidia o persoană care avea o urgență medicală.

Cei 11 militari se adaugă, astfel, celor 64 de colegi care au acționat, în cursul zilei de astăzi, cu 14 mijloace auto, în județul Constanța.

M.Ap.N. rămâne pregătit să intervină, la solicitarea autorităților competente de la nivel central și local, cu peste 2.600 de militari și circa 400 de mijloace tehnice cu putere sporită de deplasare, tractare și transport, autosanitare și automacarale, precum şi cu cinci elicoptere şi o aeronavă ale Forțelor Aeriene Române. La nevoie, pot fi puse la dispoziție și alte forțe și mijloace suplimentare.
  
Cum se prezintă situația localităților rămase fără curent electric
 
A revenit curentul în cartierul Coiciu din Constanţa, unde se întrerupsese la 05.45 La ora 20.00, în judeţul Constanţa este afectată o linie de înaltă tensiune si au rămas nealimentate 27 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 11 linii de medie tensiune parțial şi 520 posturi de transformare, fiind afectate total sau parțial 43 localităţi ( Bărăganu, Potârnichea, Movilița, Răzoare, Lipnița, Gorun, Carvanul Mare, Carvanul Mic, Cuingiuc, Galița, Gârlita, Esichioi, Ostrov, Peștera, Izvoare, Movila Verde, Conacu, Plopeni, Credința, Veteranu, Peștera, Izvoru, Saraiu, Pecineaga, Dorobanțu, Agigea, Petroșeni, Cogealac, Călugăreni, Nistorești, Kogălniceanu, Luminița, Piatra, Sibioara, Palazu Mic, Gura Dobrogei, Albești,Tătaru, Cotu Văii, Comana, Orzaru, Viroaga, Lazu). În municipiul Constanța se înregistrează  deranjamente individuale și colective datorate condițiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine. În municipiul Constanța se înregistrează deranjamente individuale și colective datorate condițiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine.
 
Un tren de pe ruta Constanţa – București a lovit un sul de gheață
 
Trenul IR 12890 din data de 06.01.2017, de la Constanța la Bucureşti Nord, cu plecare la ora 15:00 Constanța, la ieșirea din Palas a lovit un sul de gheață, plugul locomotivei fiind avariat. Trenul a fost remorcat cu locomotivă de ajutor și regarat înapoi în Gara Constanța în jurul orei 16h40.Cei aproximativ 400 de pasageri au primit ceai și sandwich-uri în Constanța.

Alte 71 de trenuri au fost anulate în această perioadă din cauza viscolului – anunţă CFR Călători.

Cele mai multe dintre ele sunt de rang inferior şi doar 14 – de tip interregio.Două garnituri asigură la această oră legătura dintre Bucureşti şi Constanţa.

Pasagerii sunt rugaţi ca înainte de plecarea la drum să se informeze telefonic la Gara CFR din localitatea de plecare despre mersul trenurilor. Călătorii pot suna la numerele de telefon 0212643333, 0212643334, 0219360 – Comandament de iarnă) și sunt îndemnați să folosească mijloacele de informare pentru noutăți despre condiţiile meteo, înainte de a pleca la drum.
 
Cod galben de ger cumplit
 
La ora 23.00 a intrat în vigoare Codul Galben vreme rea pentru Dobrogea, Bărăgan și Moldova.
Cod Galben - Avertizarea este valabilă pentru intervalul 6 ianuarie ora 23.00 -  7 ianuarie ora 10.00.

În regiunile  Dobrogea, Bărăgan și Moldova va ninge în general slab cantitativ, dar vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50…60 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar spulberând și troienind zăpada.

Unele intensificări ale vântului vor fi mai fi în sud-vestul Olteniei, spulberând trecător zăpada depusă anterior.
În Moldova, Dobrogea și Bărăgan, sâmbătă și duminică (07 și 08 ianuarie) vor fi intervale de timp în care va mai ninge, iar vântul va avea intensificări, spulberând și troienind zăpada.

În perioada următoare, în cea mai mare parte a țării, vremea va fi geroasă atât noaptea, cât și ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 și -15 grade.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii