Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiții de peste 1,3 miliarde de dolari în Marea Neagră

ro

09 Jun, 2014 23:04 1902 Marime text
De la începutul lucrărilor de explorare făcute de gigantul ExxonMobil în parteneriat cu Petrom, cea mai mare companie românească, în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun, s-au investit sume importante. Potrivit Economica.net. peste 1,3 miliarde de dolari au direcționați către acest obiectiv.

Din această sumă, 255 de milioane de dolari au fost câştigate de companii româneşti sau străine, și înregistrate în România.

Grup Servicii Petroliere este singura companie românească 100% care a beneficiat de pe urma programului de explorare din Marea Neagră derulat de americanii de la ExxonMobil alături de Petrom. Mai precis, Grup Servicii Petroliere a obținut contracte cu o valoare totală de 40 de milioane de dolari. Diferența de bani rămasă a fost împărțită de companii americane, norvegiene, cipriote, scoţiene sau italiene.

„Dat fiind faptul că proiectul se desfăşoară în premieră în România, pentru această fază a operaţiunilor oferta furnizorilor locali a fost limitată. Totuşi, pentru operaţiunile desfăşurate până la data prezentă s-au încheiat un număr importat de contracte cu furnizori locali pentru o serie de servicii, cum ar fi: servicii de prospec­ţiune geotehnică şi geofizică, închi­riere bază de operare, vase de aprovizionare pe mare, gestionarea de­şeurilor“, susțin reprezentanţii ExxonMo­bil, citați de Economica.net.

Programul Neptun este cel mai avansat program de explorare la mare adâncime din Marea Neagră, deşi statul român a dat în censiune şi alte perimetre. Din a doua jumătate a acestui an cele două companii vor iniţia o nouă etapă a programului după ce prima sondă forată Domino-1 a identificat o acumulare de gaze naturale de 42-84 de miliarde de metri cubi. Această cantitate este suficientă pentru a acoperi consumul de gaze al României pentru 4 ani de zile, dacă se ia un factor de recuperare de 70%, scrie Economica.net.

Banii de investiţii vin atât de la ExxonMobil, cât și de la OMV Petrom

„ExxonMobil deţine 50% participaţie în perimetrul de apă adâncă XIX Neptun, iar societatea OMV Petrom deţine restul de 50%, fiecare participând cu 50% la investiţiile necesare. În calitate de cotitular şi operator pentru operaţiunile derulate în zona de apă adâncă a perimetrului XIX Neptun, ExxonMobil are calitatea de autoritate contractantă pentru serviciile şi echipamentele achiziţionate prin licitaţii publice“, au mai declarat repre­zentanţii ExxonMobil.

Sursă foto: Economica.net.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii