Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încă se fură fonduri europene în România!

ro

21 Sep, 2015 11:07 924 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
POIENARU ŞTEFAN, administrator al SC Agrofam Holding SRL și S.C. Agrofam Prod SRL, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
 
- complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune,
- participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
- participaţie improprie la tentativă la infracţiunea de înşelăciune,
- participaţie improprie la fals în declaraţii,
 
VĂLEANU-TRAICU MARIA-ECATERINA, fiica primului, asociat unic al S.C. Agrofam Prod SRL, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
 
- folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei,
- înşelăciune.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În intervalul 17.08.2009-03.09.2010, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploatații agricole, inculpatul Poienaru Ştefan, în calitate de administrator al S.C. Agrofam Prod SRL a sprijinit-o pe inculpata Văleanu Traicu Maria Ecaterina, să manipuleze procedura de achiziţii, prin simularea unei proceduri de licitație pentru achiziționarea de echipament, obținând în această modalitate fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene și bugetul național, în cuantum de 3.838.000 lei.
De asemenea, în același context, inculpatul Poienaru Ştefan a sprijinit-o pe inculpata Văleanu Traicu Maria Ecaterina să întocmească documente inexacte, prezentate ulterior autorităţii contractante şi în baza cărora aceasta din urmă a obţinut suma de bani respectivă.
Cercetările desfășurate în cauză au scos la iveală, printre altele, faptul că echipamentul finanțat în cadrul proiectului, a fost livrat firmei beneficiare, cu mai mult de un an înainte de a fi achiziționat oficial în anul 2009, din fondurile nerambursabile primite.
 
În luna aprilie 2013, inculpatul Poienaru Ştefan, în calitate de asociat unic şi administrator al S.C. Agrofam Holding SRL, cu intenţie, a determinat o persoană să depună la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași documente inexacte, cu scopul de a obţine pe nedrept fonduri europene și din bugetul național, în cuantum de 642.792,57 lei, bani ce reprezintă plata unică pentru o suprafaţă de teren arabil de 991,58 ha, pe care nu o deţinea în mod legal.
În aceeași perioadă, pentru a intra în posesia acelei sume de bani, inculpatul Poienaru Ştefan, cu intenţie, a determinat aceeași persoană să se prezinte şi să declare, în mod nereal, în faţa reprezentanţilor legali ai Primăriei Comunei Borcea, că societatea S.C. Agrofam Prod SRL deţine legal şi exploatează pe raza acelei localităţi  o suprafaţă agricolă substanţial mai mare decât cea reală.
 Acest aspect a avut ca urmare emiterea de către Primăria Comunei Borcea a unei adeverinţe neconforme cu realitatea, utilizată ulterior la APIA Călăraşi.
 
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei şi valută, prezente şi viitoare, existente în conturile celor doi inculpați, până la concurenţa sumei de 3.838.000 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



sursa foto: jurnaluldeilfov.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii