Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înălțarea Sfintei Cruci, hramul mănăstirii Dervent

ro

12 Sep, 2014 09:51 2819 Marime text
Duminică, 14 septembrie, începând cu ora 8.00, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ungariei va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, așezământ monahal care are și hramul Înălțării Sfintei Cruci, transmite Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Dintre cele patru Sfinte Cruci care au existat la Dervent - una mare şi trei mai mici - după cum spune tradiţia, „crescute din pământ", în prezent se mai află două: cea mare, cu puteri tămăduitoare, este adăpostită în paraclisul din partea stângă a bisericii, iar cea mică se află în afara bisericii, în stânga altarului şi la ea se vindecă animalele bolnave. Celelalte două cruci mici au fost scoase din pământ, după cum arată legenda, în timpul stăpânirii otomane.
 
Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și evocă două evenimente deosebite din istoria ei. Primul este legat de aflarea lemnului Sfintei Cruci (pe Golgota), în secolul al IV-lea, de către Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare și înălțarea sa solemnă în fața poporului, de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la data de 14 septembrie 335.
 
Cel de-al doilea este legat de readucerea lemnului Sfintei Cruci de la poporul persan, în anul 629, și depunerea lui în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii