Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În numele Ligii Aleşilor Locali Chiriţă de la Hârşova îşi dă cu părerea despre reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit

ro

16 Nov, 2011 14:50 1032 Marime text

Comunicat de presă Liga Aleşilor Locali PNL condamnă acţiunile şi iniţiativele puterii care constituie atacuri împotriva autorităţilor locale. Asistăm la o strategie cinică a PDL de a pune presiune politică asupra autorităţilor locale prin măsuri administrative şi legislative menite să le afecteze activitatea şi să le facă dependente de bunul plac al puterii.
După tăierea subvenţiei la căldură, cu scopul de a lăsa în frig populaţia care nu a votat primari PDL, după ideea comasării comunelor, după reorganizarea administrativ-teritorială, cabinetul Boc vine cu o nouă propunere inacceptabilă. Astfel, prin modificarea Legii 273/2006 privind finanţele publice locale, sub pretextul unor prevederi din Legea educaţiei naţionale, guvernul intenţioneză reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit, încasate la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale şi alocate lunar autorităţilor locale, de la 77% la 71,5% şi eliminarea impozitului pe veniturile din pensii din baza de defalcare către bugetele locale, reţinându-l ca sursă definitivă la bugetul de stat. Dacă la aceasta adăugăm şi măsura reducerii cotelor defalcate din impozitul pe venit de la 82% la 77%, constatăm că, începând cu anul 2012, bugetele locale vor pierde anual cca. 1,7 miliarde lei din impozitul pe veniturile din pensii şi 2 miliarde de lei prin modificarea cotelor din impozitul pe venit.

Practic, guvernul ia din fondurile care ajungeau direct în bugetele autorităţilor locale din surse sigure (impozit pe venit şi impozit pe venituri din pensii) şi le transferă la bugetul de stat, pentru a le putea realoca în anul electoral 2012 către primăriile PDL. Crearea unei tot mai mari dependenţe a bugetelor locale de decizia guvernului şi direcţionarea sumelor către unităţile administrativ teritoriale ai căror primari sunt dispuşi să promită că vor candida, la viitoarele alegeri locale, pentru partidele aflate la guvernare (cu precădere pentru PDL sau UNPR) deconspiră un mecanism josnic, pe care actuala guvernare nu se sfieşte să îl afişeze tot mai mult.

Considerăm că această măsură reprezintă o gravă încălcare a principiului autonomiei locale şi aduce atingere nu doar autorităţilor locale, ci şi cetăţenilor care îşi respectă obligaţia de a plăti impozite, dar sunt privaţi de drepturile egale şi de tratament egal din partea statului.

Ionel Chiriţă

Secretar General al Ligii Aleşilor Locali ai PNL

15 noiembrie 2011

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii