Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a emis acordul de mediu pentru lucrările la unităţile 3 şi 4 ale CNE Cernavodă

ro

15 Oct, 2013 13:36 1635 Marime text
În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea nr. 737/2013 privind emiterea Acordului de mediu pentru proiectul „Continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a unităţilor 3 şi 4 la CNE Cernavodă”. Guvernul României a emis pe 25 septembrie acordul de mediu pentru acest proiect.

Ca urmare a cererii adresate de Societatea Naţională Nuclearelectrica SA se emite următorul acord de mediu pentru proiectul „Continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a unităţilor 3 şi 4 la CNE Cernavodă", în scopul stabilirii condiţiilor şi a măsurilor pentru protecţia mediului care trebuie respectate pentru realizarea proiectului de investiţii care prevede realizarea în principal a următoarelor categorii de lucrări: lucrări de construcţie, de montaj de echipamente şi conducte, de instalaţii electrice şi de automatizare, de curăţire, de spălare a circuitelor tehnologice şi probe hidraulice ale acestora.

Amplasamentul CNE Cernavodă a fost conceput iniţial să găzduiască 5 reactoare CANDU 600, fiecare dintre ele estimate la o putere instalată brută de peste 700 MW. Construcţia a fost începută simultan la cele 5 unităţi, strategie care a fost schimbată la începutul anilor 90 pentru ca unităţile să se finalizeze pe rând. Unitatea 1 a intrat în exploatare comercială în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007, celelalte unităţi nucleare rămânând la vremea respectivă în conservare.

Proiectul „Continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a unităţilor 3 şi 4 la CNE Cernavodă” reprezintă o continuare a lucrărilor începute anterior, stadiul de realizare a acestora fiind: pentru Unitatea 3 (U3), atât lucrările de construcţii civile nucleare, cât şi cele clasice sunt realizate în proporţie de 52%, iar lucrările de construcţii hidrotehnice, alimentări cu apă şi canalizare, în proporţie de 49%; pentru Unitatea 4 (U4), construcţiile civile sunt realizate în proporţie de 15%.

Unităţile 3 şi 4 au fiecare următoarele clădiri principale: clădirea reactorului, a serviciilor auxiliare nucleare, a turbinei, a dieselelor de avarie şi camera de comandă secundară, turnul pentru reconcentrare apă grea şi coşul de dispersie, clădirea treptei de înaltă presiune a sistemului de răcire la avarie a zonei active, bazinul de combustibil uzat, inclusiv zona de pregătire a transferului de combustibil, clădirea transformatoarelor de evacuare a puterii, clădirea aferentă sistemului de depresurizare filtrată de urgenţă a anvelopei, clădirea sistemului de răcire cu apă la avarie, pavilionul administrativ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii