Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grupul Clienților cu Credite în CHF condamnă afirmațiile lui Tăriceanu. Le consideră „grave și tendențioase"

ro

08 Feb, 2017 22:07 1919 Marime text
Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC) condamnă afirmațiile președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căruia împrumutații în franci elvețieni „au jucat pe francul elvețian!", afirmații pe care le consideră „grave și tendențioase", informează Agerpres.

„GCCC atrage atenția domnului Călin Popescu Tăriceanu că, în calitate de parlamentar român, are obligația de a se informa și de a informa opinia publică complet și corect privind deciziile Curții Constituționale a României și de a reprezenta interesele tuturor românilor, inclusiv ale celor împrumutați în franci elvețieni, în calitate de consumatori de bună-credință. Ba mai mult, a interpreta în mod tendențios acțiunea consumatorilor de bună-credință care s-au împrumutat în franci elvețieni, sub auspiciile 'impreviziunii',  drept o acțiune speculativă, tipică mediului de afaceri din care d-l Tăriceanu provine, dovedește încă o dată lipsa de empatie a domnului Tăriceanu cu poporul pe care îl reprezintă, precum și a unei minime intenții de a informa corect opinia publică privind contextul creditării în CHF", se arată într-un comunicat al GCCC, potrivit Agerpres.  

Totodată, reprezenații GCCC susțin că prin Legea conversiei, Grupul dorea să obțină doar o echilibrare a obligațiilor contractuale, „pentru că împrumutații în franci elvețieni nu doresc ca, după ce au plătit timp de 10 ani rate la bancă, să apeleze la mecanismul legii dării în plată".

Mai mult, în perioada imediat următoare, „prin dialog civic participativ și deschis, specific unei democrații participative europene", GCCC urmează să stabilească acțiunile punctuale de urmat pentru realizarea obiectivelor asumate încă de la înființare: eliminarea abuzurilor instituțiilor bancare și promovarea conversiei și dării în plată. 

Grupul Clienților cu Credite în CHF solicită președintelui Senatului să-și reconsidere „de urgență" poziția exprimată, aflată în contradicție flagrantă cu interesul pentru drepturile cetățenilor și vădit în favoarea sistemului bancar.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marți că nu este „un prieten" al actului normativ privind conversia creditelor în franci elvețieni și consideră că fiecare cetățean are responsabilitatea de a-și gestiona averea.

„Eu nu sunt un prieten al acelui proiect de lege care a trecut prin Parlament, pentru că eu cred că fiecare cetățean are responsabilitatea de a-și gestiona averea, banii și nu trebuie ca eu, dumneavoastră și alții să îi compensăm celui care riscă. Ce au făcut unii? Au jucat pe francul elvețian. (...) Foarte mulți colegi ai mei evită să vorbească pentru că știu că este nepopular (subiectul — n.r.). Unii și-au luat credite în franci elvețieni. Evoluția francului elvețian este cea pe care o știți. Unii au pierdut, s-au trezit că pierd. Și acum ce să fac eu, să stau să le compensez pierderile? Păi, dacă eu fac o greșeală, proprie da, cu titlu personal, vă chem pe dumneavoastră să îmi compensați ceea ce am pierdut? De aia nu sunt de acord cu legea respectivă și în fine, dar ea e foarte populară în rândul celor care au 'jucat', și-au luat creditele în franci elvețieni. Alții și-au luat în alte monede. Să știți că nu sunt numai ăia care au pierdut bani în România și în decursul timpului nu i-a ajutat nimeni", a afirmat Tăriceanu.

Curtea Constituțională a României a decis marți că este neconstituțional proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.

CCR a admis obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților pe 18 octombrie 2016.

Potrivit actului normativ, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adițional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credințe și diligențele profesionale, astfel încât obligațiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.


Sursa foto: Facebook Grupul Clientilor cu Credite In CHF
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii