Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veşti bune pentru constănţenii care au credite în franci elveţieni! Cursul de schimb franci elveţieni - lei, îngheţat de judecători într-un dosar

ro

18 Jul, 2018 00:00 5897 Marime text
Magistraţii din cadrul Judecătoriei Constanţa au soluţionat noi dosare în care cetăţenii care au contractat diverse credite au acţionat în instanţă unităţile bancare de la care s-au împrumutat.
 
Într-una dintre cauze, instanţa a constatat caracterul abuziv al „clauzelor (…) sub aspectul sintagmei dobânda se poate modifica în funcţie de marja băncii, aceasta variind, conform deciziei băncii (…) din Contractul de împrumut pentru refinanţarea unui credit de consum nr. (…), precum şi al clauzelor de la art (…) din actul adiţional nr. (…) din actul addiţional nr. (…)“. 
 
„Constatată nulitatea absolută a clauzelor (…) sub aspectul sintagmei dobânda se poate modifica în funcţie de marja băncii, aceasta variind, conform deciziei băncii, (…) din Contractul de împrumut pentru refinanţarea unui credit de consum nr. (…), precum şi nulitatea absolută a clauzelor de la art. (…). Dispune stabilizarea (îngheţarea) cursului de schimb CHF - leu la momentul semnării Contractului - 24.04.2008 - curs care să fie valabil pe toată perioada de derulare a contractului. Obligă pârâta să restituie reclamantei următoarele sume de bani: 2.618,42 de lei reprezentând contravaloarea comisionului de acordare în lei la data plăţii; 663,20 lei + 210,25 lei + 219,61 lei reprezentând contravaloarea în lei la data plăţii a comisioanelor de restructurare/reeşalonare; 43.088,4 lei reprezentând diferenţa dintre contravaloarea ratelor achitate de reclamantă şi contravaloarea ratelor ce trebuiau achitate la cursul CHF de la data încheierii contractului, precum şi dobânda legală aferentă acestor sume, de la data plăţii sumelor de către reclamantă şi până la data restituirii acestora de către pârâtă. Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată. Obligă pe pârâta (n.r. banca) să plătească reclamantei suma de 2.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată“, potrivit minutei judecătoreşti. 
 
Într-un alt caz, Judecătoria Constanţa a constatat „caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzelor prevăzute la art. III pct. 7 din «Condiţiile generale de creditare» şi art. 2 pct. 2.3 din «Condiţiile speciale de creditare” la contractul de credit nr. (...) 2008, referitoare la comisionul de acordare»“. Pe cale de consecinţă, instanţa a obligat unitatea bancară să restituie clientului suma de 1.000 CHF, reprezentând comision de acordare.

 Comision de acordare a facilităţii

 În final, în alt caz, instanţa a constatat „caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzelor prevăzute la pct. 3.2 şi 3.9 din contractul de credit nr. (...) din data de (...) 2007, referitoare la comisionul de acordare a facilităţii şi posibilitatea băncii de a modifica unilateral comisioanele şi rata dobânzii“.

 Comision de acordare a facilităţii

 „Obligă pârâta la restituirea către reclamant a sumei de 525 de euro, reprezentând comision de acordare a facilităţii. Obligă pârâta la plata către reclamant a dobânzii legale aferente sumei de 525 de euro, calculată de la data încasării, respectiv (...) 2007 şi până la data plăţii efective a acestei sume“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Deciziile mai sus precizate nu sunt definitive.

Sursa foto:bucurestifm ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii