Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:46 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul şef de stat Ion Iliescu, audiat în urmă cu două luni la Parchetul General în dosarul închisorilor CIA

ro

08 Oct, 2015 11:48 1612 Marime text
 
Fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat de procurorii Parchetului General într-un dosar legat de posibile locuri de detenție ale CIA pe teritoriul României, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.Potrivit surselor, Ion Iliescu a fost audiat de procurori în urmă cu aproximativ două luni.

În același dosar ar fi fost audiat și Ioan Talpeș, fost consilier prezidențial, senator și director al Serviciului de Informații Externe. Presupusa audierea  lui Ion Iliescu vine după ce acesta a declarat în aprilie 2015 că nu a confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, într-un interviu acordat publicației germane "Der Spiegel".

„Sunt neplăcut surprins de modul în care se reflectă și mai ales se comentează afirmațiile pe care le-am făcut într-un interviu acordat publicației germane 'Der Spiegel'. Vreau să fiu cât se poate de clar: nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, închisoare în care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar că dacă aș fi știut ce destinație are facilitatea solicitată de partea americană aș fi luat, cu siguranță, o altă decizie. Știind ceea ce aprobasem — acordarea unui sediu pentru reprezentanța CIA în România — justifică faptul că, în toți acești ani, am negat existența unei închisori CIA pe teritoriul României. Resping cu toată hotărârea interpretarea acestui gest — firesc între parteneri și aliați — drept o formă de a 'mitui' partea americană, pentru ca România să fie primită în NATO. Aprobarea a fost dată, din câte știu, după ce la Praga, la summitul NATO, în noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii țării noastre în Alianța Nord-Atlantică“, spunea atunci Iliescu într-o postare pe blog.

La sfârșitul lunii septembrie, o delegație a Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a efectuat o vizită de documentare în România pe tema locurilor secrete de detenție ale CIA, relatează Agerpres.ro.

Potrivit MAE, la nivelul Comisiei LIBE din PE, au început demersurile preliminare pentru punerea în aplicare a Rezoluției PE adoptată la 11 februarie 2015 privind Rezumatul Executiv al raportului Senatului SUA privind practicile de tortură din locurile secrete de detenție ale CIA.

În acest scop, la nivelul Comisiei LIBE din PE, s-a decis recent constituirea unui grup de lucru informal, care are ca sarcină implementarea recomandărilor Rezoluției PE din 11 februarie 2015.

Activitatea Grupului de Lucru a început în cursul lunii septembrie 2015, prin organizarea unei audieri publice cu privire la Rezumatul Executiv al Raportului Senatului SUA privind practicile de tortură din locurile secrete de detenție ale CIA, programată în perioada 14-15 septembrie 2015 și, respectiv, realizarea unei vizite de documentare în România de către o delegație condusă de președintele Comisiei LIBE , Claude Moraes (S&D, UK), se arată pe Agerpres.ro.

Sursa: Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii