Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:07 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exerciţiu „Seism 2016”. În Bucureşti, 1.500 persoane decedate, iar 2.600 sinistrate

ro

01 Nov, 2016 21:07 1622 Marime text
După primele 12 ore ale exercițiului „Seism 2016”, care a fost declanșat de MAI, vă prezentăm efectele înregistrate.

În Bucureşti au fost înregistrate 3.910 persoane rănite, 1.500 persoane decedate, iar 2.600 de persoane sunt sinistrate – rămase fără adăpost. Aceste cifre sunt în dinamică,

„Din punct de vedere al infrastructurii – au fost înregistrate avarii la: 147 de imobile, un spital, 4 şcoli, sediile a 2 agenţi economici, precum și la rețeaua  de transport gaz metan între uzina “Republica” şi zona rezidenţială. Din motive de securitate, utilităţile au fost sistate şi vor rămâne aşa până când vom avea certitudinea că infrastructura specifică poate funcționa în condiţii de siguranţă. Cele mai afectate zone din Bucureşti au fost Centrul Istoric, cartierele Pantelimon, Băneasa și Pajura, precum și în zona Calea Moşilor și George Coşbuc”, conform unui comunicat remis ZIUA de Constanţa.

În Iaşi au fost înregistrate 2.200 persoane rănite, 875 decedate, 750 persoane sinistrate. Şi aceste cifre sunt în dinamică, deci pot interveni modificări! Au fost solicitaţi 20 de medici legişti pentru efectuarea necropsiilor persoanelor decedate.
„Din punct de vedere al infrastructurii, avem 60 de imobile avariate, o avarie structurală la un baraj, precum şi o rupere de terasament în localitatea Târgu Frumos. Cea mai afectată zonă a fost zona centrală din Municipiul Iaşi. 45 dintre imobilele avariate nu mai pot fi locuite”, conform comunicatului citat.

În Bucureşti au fost salvate de sub dărâmături 125 de persoane, iar alte aproximativ 3.200 au primit asistenţă medicală de urgenţă şi primul ajutor calificat, unele în corturi de prim ajutor, altele în cadrul spitalelor.

La orele 19.00 s-a finalizat centralizarea paturilor libere in unitățile medicale alertate (Bucuresti, Iași, județele limitrofe și spitalele regionale):
Disponibile imediat - 5.757 paturi dintre care 326 de ATI, la care se adaugă disponibilizări suplimentare la șase ore 1.206 paturi din care 141 ATI și suplimentar la 12 ore 350 de paturi din care 290 ATI.
În Iaşi au fost salvate 50 de persoane aflate în situaţii critice.

Persoanele decedate, care exced celor 300 de locuri din morgile din Bucureşti, vor fi depuse în corturi şi alte spaţii de depozitare ale Institutului Naţional de Medicină Legală. 105 medici legişti sunt pregătiţi şi vor fi mobilizaţi prin rotaţie.

Intervenţia pentru salvarea populaţiei

După ce la prima oră au fost alertate, toate ISU locale au asigurat resurse suplimentare celor din Bucureşti şi Iaşi;
La nivel naţional participă la exerciţiu 6.170 de pompieri cu 679 mijloace tehnice. IGAV a asigurat 4 elicoptere de mare capacitate şi 7 tip SMURD;
  • Jandarmeria Română a participat cu 1.000 de jandarmi, pre-alertaţi şi alertaţi;
  • Poliţia Română a participat cu 700 de poliţişti rutieri care au asigurat fluidizarea traficului rutier spre Bucureşti şi în capitală;
  • Echipajele Poliţiei Capitalei şi ale IPJ Iaşi au trecut la identificarea persoanelor decedate;
  • Serviciile de ambulanţă SMURD şi SAJ au mobilizat 35 de ambulanţe de tip C şi 328 de tip B, intervenind 89 de medici şi 378 de asistenţi;
  • MApN a pre-alertat toate unităţile militare din zona Capitalei, unităţile de geniu, precum şi capabilităţi de evacuare medicală – 9 elicoptere şi un avion Spartan. De asemenea, au fost solicitate şi mobilizate următoarele resurse terestre: în Bucureşti - 272 militari şi 37 mijloace de transport auto (camioane şi basculante) şi în Iaşi - 64 militari şi  10 mijloace de transport auto (camioane, basculante, tractoare cu remorcă).

La exercițiu au mai participat alţi peste 100 de reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul naţional de management al situaţiilor de urgenţă, fie în cadrul Centrului de la Ciolpani, fie la centrele operative activate la nivelul ministerelor cu funcţii de sprijin, conform HG 557 din 2016.
În cursul zilei a fost solicitată asistenţă internațională prin Mecanismul de Protecţie Civilă, care a constat în primă fază în 5 echipe medii de căutare-salvare urbană, ulterior fiind completată cu o a doua solicitare – după replica la seismul produs în cursul dimineții:
  • 4 echipe grele de căutare-salvare;
  • o echipă medie de căutare-salvare;
  • un spital mobil;
  • 1.000 de corturi pentru populaţia evacuată, suficiente pentru 10.000 de persoane;
  • 15.000 de saci de dormit;
  • 15.000 de pături;
  • 100 de generatoare electrice;
  • 8.000 de vaccinuri antitetanos;
  • 30.000 de unităţi de soluţie cristaloidă  de 0,5 l şi 1 l;
  • 200 de unităţi din fiecare grupă de sânge.De asemenea pentru evaluarea situaţiei din teren au fost solicitate imagini din satelit pentru zona Bucureşti-Ilfov.
Pentru asigurarea zonelor unde s-au înregistrat efecte ale cutremurului şi pentru protejarea bunurilor rămase în acestea s-au luat măsuri suplimentare de asigurare a ordinii publice prin prezenţa de poliţişti şi jandarmi în aceste perimetre.

Referitor la timpii de reacţie

Primele forţe suplimentare au ajuns în Bucureşti în jurul orei 10.55, până în 3 ore de la declanşarea alarmei. Este vorba de ISU Dâmboviţa. Ulterior, până în jurul orei 11.52 în Bucureşti au ajuns şi celelalte forţe de sprijin, astfel: ISU Prahova la 11.21, ISU Teleorman la 11.52 şi tot atunci ISU Ialomiţa, iar ISU Giurgiu la 13.20. În baza de operaţii Ciolpani au ajuns echipajele de intervenţii din Galaţi şi Mureş la orele 15.26, respectiv 16.52.

O parte dintre aceste forţe au fost retrase la bază, încetând participarea la exerciţiu. La acest moment  intervin în teren şi au rămas angrenate în exerciţiu în Capitală echipajele dislocate din judeţele Mureş, Galaţi, Braşov, Constanţa, Giurgiu şi Călăraşi.  De asemenea, ISU Satu Mare se află la intrarea în județul Argeș, urmând să ajungă la baza de operații de la Școala de Aplicație a Jandarmeriei.

La Iaşi forţele suplimentare ale ISU Botoşani au ajuns în jurul orei 13.45 şi acţionează în teren, iar ISU Bihor se afla la ora 20.00  la  Gura Humorului, județul Suceava, continuându-şi drumul către Iaşi. De asemenea, potrivit scenariului, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău va interveni la Iaşi, iar Gruparea de Jandarmi Mobilă de la Ploieşti va interveni la Bucureşti.

Referitor la persoanele sinistrate

Persoanele din București rămase fără locuință vor fi cazate temporar astfel: 800 pe Arena Naţională, 400 la Colegiul Iulia Haşdeu, 100 la Şcoala Generală nr. 40 şi 200 la Şcoala Gimnazială Titu Maiorescu.
Restul persoanelor rămase fără locuinţă în București vor fi cazate în județele Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Ialomița, Călărași și Teleorman, în clădirile primăriilor, unităților de învățământ, căminelor culturale și în săli de sport.
Ministerul Economiei a mai pus la dispoziție un număr de locuri în hoteluri.

Astfel, evacuarea din București se face după cum urmează:
- din Piaţa Unirii vor fi îmbarcate 500 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele: Argeș și Dâmbovița
- din Parcul Tineretului vor fi îmbarcate 400 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele Prahova și Buzău.
- din Piaţa Delfinului vor fi îmbarcate 500 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele Călărași, Giurgiu și Ialomița.
- din Piaţa Charles de Gaulle vor fi îmbarcate 200 de persoane pentru a fi evacuate în judeţul Teleorman.
Persoanele din Iași rămase fără locuință vor fi adăpostite în județele Vaslui, Neamț, Suceava și Botoșani.
- din Parcul Copou vor fi îmbarcate 350 de persoane pentru a fi evacuate în judeţele Bacău și Botoșani
21 de persoane rănite vor fi transportate de la Iaşi la Târgu Mureş, alte 23 de persoane rănite de la Iaşi la Cluj-Napoca, cu ajutorul avionului Spartan, pus la dispoziţie de MApN și cu o echipă medicală SMURD de la Târgu Mureș.

Totodată, atât în Bucureşti, cât şi în Iaşi, au fost întocmite liste cu persoanele dispărute şi au fost create linii telefonice speciale pentru aparţinători.

Dificultăţi întâmpinate/ situaţii rămase de clarificat
  • Asigurarea cazarmamentului în spaţiile de cazare puse la dispoziţie pentru persoanele sinistrate;
  • Asigurarea hranei în primele ore după cazarea în centre a sinistraţilor;
  • Asigurarea hranei pentru forţele de intervenție relocate și condițiile de cazare ale acestora;
  • Gestionarea voluntarilor. Nevoia de organizare a acestora;
  • Gestionarea ajutoarelor oferite în astfel de situații de către ONG-uri, persoane fizice, sau alte organisme.

Exerciţiul continuă şi în această noapte, CNCCI rămâne activat în sediul de la Ciolpani, o nouă informare privind desfăşurarea exerciţiului va fi făcută în cursul zilei de mâine, la ora 9.00.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii