Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:43 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii din Constanța, învățați de jandarmi despre pericolele consumului de alcool, tutun și droguri

ro

17 Feb, 2016 09:57 1846 Marime text
         Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa alături de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa continuă activităţile de prevenire a comportamentelor de risc (violenţă, consum de tutun, alcool, droguri, ş.a.) în rândul adolescenţilor,  în cadrul unor proiecte încheiate între cele două instituţii şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

         Pe parcursul a trei ore, ieri, maiorul Anca Daniel şi maiorul Ivan Răzvan din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, împreună cu doamna psiholog Lipan Carmen din cadrul C.P.E.C.A. Constanţa au fost prezenţi alături de peste 100 elevi şi profesori din cadrul Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din municipiul Constanţa.

         Temele abordate s-au referit la pericolele pe care le reprezintă consumul de alcool, tutun precum şi folosirea drogurilor.  Pe fondul prezentării unor filme tematice, tinerii au fost îndrumaţi să recunoască semnele unor consumatori de substanţe interzise, reprezentantul C.P.E.C.A. oferind în acelaşi timp şi sfaturi privind prevenirea consumului unor astfel de substanţe. De asemenea, adolescenţilor le-au fost prelucrate şi principalele  cauze care generează consumul de droguri în România precum şi efectele negative ale acestor substanţe.

          Totodată,  elevii s-au familiarizat cu ceea ce înseamnă Jandarmeria Română, iar     într-un cadru interactiv li s-au oferit răspunsuri la întrebările pe care  le-au adresat cu privire la istoricul, atribuţiile, misiunile Jandarmeriei, fiind informaţi şi cu privire la oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru arma jandarmi.
 
Reprezentaţii  Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa  au subliniat necesitatea adoptării unui comportament civic bazat pe respect reciproc, evitarea violenţei, dar au pus accent  şi pe aspecte legate de regimul răspunderii juridice a minorilor.
În plus, elevilor le-au fost prezentate principalele fapte cu caracter antisocial ce pot fi comise în incinta şi în zona adiacentă unităţilor şcolare, cauzele producerii acestora, dar şi sancţiunile prevăzute de lege în cazul săvârşirii unor astfel de fapte.

          Scopul acestor activităţi îl constituie prevenirea comportamentelor de risc la vârsta adolescenţei, prin oferirea de informaţii care să permită creşterea nivelului de educare şi conştientizare a tinerilor în vederea neînceperii consumului de droguri precum şi a adoptării unor comportamente prosociale.

          Astfel de activităţi s-au mai desfăşurat în perioada anterioară şi cu elevii din cadrul altor instituţii de învăţământ din judeţul Constanţa, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.       

         Totodată, conducerile celor două instituţii au în vedere desfăşurarea unor astfel de activităţi şi în viitor.            
 
         Amintim că Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa,  Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa au semnat în luna octombrie a.c.,  două proiecte de prevenire a consumului de droguri şi a violenţei în rîndul elevilor de gimnaziu(Siguranţa ta are prioritate-ediţia a 2-a) şi în rândul elevilor din învăţământul liceal(Adolescenţa fără droguri şi violenţă-ediţia a 3-a).
         
         Cele două proiecte cuprind  întâlniri cu elevii şi cadrele didactice din 25 de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa, în perioada până la finalul anului şcolar 2015/2016.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii