Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Băsescu „Domnilor Iohannis și Ponta, nu ne puteți prosti cu o dispută falsă“

ro

18 May, 2015 12:39 2164 Marime text
Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că nici Victor Ponta, nici Klaus Iohannis nu vor să atingă fondul cauzei scandalului privind Codul Silvic, care este încetarea defrişării. Acesta spune că clauza de salvgardare prevăzută în Tratatul de la Lisabona la art. 191, prin care România va avea ca aliat Comisia Europeană, este cea care poate pune capăt defrişărilor iraţionale şi închide apetitul de procese cu care ameninţă austriecii, potrivit B1 TV.

Băsescu afirmă răspicat că „România trebuie să îngrădească defrişările şi nu comerţul" și le atrage atenția președintelui și premierului că nu pot prosti poporul „cu o dispută falsă legată de împărţirea prăzii între români şi străini".

„Nu ne puteţi prosti pe toţi.

Clauza de salvgardare prevăzută la art. 191 din Tratatul de la Lisabona, la capitolul mediu, este soluţia pentru protejarea pădurilor noastre.

Impresia mea este că nici unul din protagoniştii disputei legată de Codul Silvic nu vrea să atingă fondul cauzei, care este încetarea defrişării sălbatice a pădurilor.

În timp ce domnul Ponta vrea limitarea la 30 la sută a cotei de piaţă pentru firma austriacă Schweighofer, domnul Iohannis nu vrea această limitare, motiv pentru care a retrimis legea înapoi în Parlament. Şi de aici tărăboiul şi acuzele reciproce.
Problema reală o reprezintă defrişările iraţionale, şi nu cota de piaţă a firmei austriece Schweighofer, iar disputa dintre Ponta şi Iohannis este ca şi cum ai da unuia care moare de sete în deşert o bucată de pîine.

Problema nu este cum se împarte prada rezultată din defrişarea sălbatică a pădurilor, ci cum eliminăm defrişările şi trecem la exploatarea raţională a pădurilor statului şi, în mod egal, a celor private . 

Clauza de salvgardare prevăzută în Tratatul de la Lisabona la art. 191, prin care România va avea ca aliat Comisia Europeană, este cea care poate pune capăt defrişărilor iraţionale şi închide apetitul de procese cu care ameninţă austriecii. 

Copacul aflat în picioare este pădure şi este protejat de Uniunea Europeană. Copacul tăiat din pădure este marfă şi comerţul nu poate fi îngrădit. 

România trebuie să îngrădească defrişările şi nu comerţul.

Dar şi Iohannis şi Ponta trebuie să vrea acest lucru. 

Pricepeţi, domnilor, Iohannis şi Ponta că nu ne puteţi prosti pe toţi cu o dispută falsă legată de împărţirea prăzii între români şi străini, cînd, de fapt, problema este să nu se mai defrişeze sălbatic pădurea indiferent de cine o face ?", scrie Băsescu pe Facebook.



Sursa: B1 TV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • marius stamboli 19 May, 2015 10:54 Lasa,nene,Codul Silvic,are cine sa se ocupe de el.Mi-ar place mai mult de matale dac-ai chibita pe marginea DOSARULUI FLOTA ,ca doar ai fost marinar si te pricepi.Fa-ne sa intelegem cum de-au diparut vapoarele alea, asa....pur si smplu...zero bani....zero lei...Triunghiul Bermudelor....