Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:57 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Giurgiu, trimis în judecată

ro

09 Jun, 2016 12:10 1462 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a  inculpaților:
 
IONESCU LAURENȚIU-COSTEL, director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Giurgiu, din municipiul Giurgiu și președinte al Comisiei Județene Giurgiu de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are care rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte),
- conflict de interese,
 
PRODAN ADRIANA-ROXANA-ELENA, angajat al unei fundații, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are care rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte),
- complicitate la comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
 
și sub control judiciar a inculpatei VLĂDOI LIVIA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
  - instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în modalitatea participaţiei improprii,
  - complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
1. În perioada august-decembrie 2015, în cadrul derulării a două proiecte finanțate din fonduri europene, inculpatul Ionescu Laurențiu-Costel și alte persoane au falsificat un număr total de 268 înscrisuri din care reieșea că un număr de 55 de persoane au participat la cursuri de formare profesională și că au susținut, în prezența inculpatului, examenele inițiale și finale, teoretice și practice. Cursurile aveau ca obiect dobândirea de cunoștințe ca lucrători în comerț.
 
Cele două cursuri nu s-au derulat în realitate conform actelor întocmite, iar la examinarea inițială și finală a cursanților inculpatul Ionescu Laurențiu-Costel nu s-a prezentat și nu a făcut parte din nicio comisie de examen, contrar datelor menționate în actele pe care le-a completat și semnat.
 
De precizat este faptul că, în perioada respectivă, inculpatul Ionescu Laurenţiu-Costel, în calitate de  director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Giurgiu, din municipiul Giurgiu şi  preşedinte al Comisiei Judeţene Giurgiu de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulţilor, a îndeplinit atribuţii de funcţionar public prin care au fost obţinute, indirect, foloase patrimoniale pentru el şi pentru societatea organizatoare a cursurilor de formare profesională.  În acea perioadă, el era angajat cu contract individual de muncă la societatea organizatoare a cursurilor de formare profesională. În baza contractului, el a fost remunerat cu suma totală de 20.341 lei.
 
Prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene se ridică la suma totală de 99.495 lei, constând în toate sumele de bani achitate.
 
2. În perioada octombrie 2014 - decembrie 2015, în contextul derulării altor două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile europene, inculpata Prodan Adriana-Roxana-Elena, în calitate de angajat al unei fundații, beneficiind și de ajutorul altor persoane, a ajutat la falsificarea, respectiv a falsificat actele întocmite pe numele unei persoane, fapte urmate de folosirea cu rea-credință a înscrisurilor sub semnătură privată falsificate, în scopul obținerii de fonduri europene.
 
În același context, în luna aprilie 2015, în cadrul unuia dintre proiecte, inculpata Prodan Adriana-Roxana-Elena a falsificat semnătura persoanei respective pe o coală A4, pe care a transmis-o inculpatei Vlădoi Livia, în format electronic, spunându-i că aparţine persoanei beneficiare pe nedrept a fondurilor.
 
Ulterior, inculpata  Vlădoi Livia a instigat o altă persoană care a procedat la falsificarea înscrisurilor sub semnătură privată, prin care se  atesta munca fictivă prestată de persoana beneficiară a fondurilor.
 
Din înscrisurile falsificate mai rezultă că persoana pe numele căreia s-au plătit pe nedrept salarii din  fonduri europene figura cu activități distincte atât în București, cât și în Giurgiu.
Acționând în această manieră, cele două inculpate au produs un prejudiciu bugetului Uniunii Europene în valoare totală de 54.223 lei.
 
Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatului Ionescu Laurențiu-Costel şi asupra unei sume de bani depuse pe numele inculpatei Prodan Adriana-Roxana-Elena.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Județului Giurgiu.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii