Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce l-au eliberat judecătorii pe Cătălin Voicu

ro

22 Sep, 2011 20:35 1109 Marime text

Completul de 5 Judecători care a decis, în luna iulie, eliberarea din arest a lui Cătălin Voicu, arată, în motivarea hotărârii, că nu există date că, odată lăsat în libertate, senatorul ar comite noi infracţiuni sau ar încerca să influenţeze procesul.

Potrivit motivării deciziei din 18 iulie a Completului de 5 Judecători al instanţei supreme, prin care senatorul Cătălin Voicu a fost eliberat din arest, condiţiile prevăzute de lege pentru ca acesta să poate fi cercetat în libertate erau îndeplinite.

Astfel, pedeapsa maximă pentru infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată Voicu este mai mică de 18 ani, iar din datele dosarului nu reies indicii că, lăsat în libertate,senatorul "ar întreprinde acte de natură a influenţa bunul mers al procesului penal sau că există pericolul de săvârşire a altor infracţiuni".

Pe de altă parte, "Înalta Curte constată că la acest moment procesual nu mai există date relevante pe care să se întemeieze în mod rezonabil presupunerea că lăsat în libertate, inculpatul ar comite noi fapte prevăzute de legea penală ori că va încerca influenţarea cursului cercetării judecătoreşti", se arată în documentul citat.

Mai mult, instanţa a constat şi căprobele în acuzare au fost administrate în cea mai mare parte, iar martorii care cunosc detalii despre faptele pentru care este judecat Voicu au fost deja audiaţi. De asemenea, expertiza tehnică dispusă, în cauză, are ca obiectiv stabilirea autenticităţii şi realităţii convorbirilor telefonice purtate de senator cu ceilalţi coinculpaţi, şi a celor în mediu ambiental, convorbiri care deja au fost stocate pe suporturile originale ce au fost înaintate instanţei.

"Referitor la caracterul rezonabil al detenţiei, Înalta Curte apreciază că durata scursă de la data arestării inculpatului (aproximativ 1 an şi 4 luni) este suficientă pentru a tinde - în condiţiile prelungirii acesteia - la concluzia transformării detenţiei provizorii într-o pedeapsă, ceea ce ar contraveni atât dispoziţiilor legii interne, cât şi reglementărilor internaţionale", mai arată judecătorii instanţei supreme, în motivarea citată.

Completul de 5 Judecători al instanţei supreme a decis definitiv, pe 18 iulie, că senatorul Cătălin Voicu poate fi judecat în libertate, după aproape un an şi patru luni de arest, după ce a respins recursul procurorilor anticorupţie împotriva deciziei anterioare a Secţiei Penale.

Sursa: http://www.realitatea.net/

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii