Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Copreşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir se implică în problema CEDO-Primăria Năvodari

ro

29 Apr, 2015 13:20 2595 Marime text
 
Copreședintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, a luat atitudine, în declarația politică depusă, ieri, la Camera Deputaților, față de decizia Curții Europene a Drepturilor Omului care obligă Primăria Năvodari să semneze autorizația de construcție a unei gropi de deșeuri industriale.
Liderul PNL Constanța amintește faptul că, „în calitate de deputat al Colegiului uninominal nr.1 din Circumscripția Electorală nr.14 Constanța, am inițiat, încă din anul 2010, alături de senatorul Puiu Hașotti, un proiect de lege privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre. Iniţiativa legislativă comună s-a născut tocmai din dorinţa de a veni în sprijinul năvodărenilor şi de a stopa construirea acestui depozit de deșeuri, dar, din păcate, aceasta a fost respinsă de către Parlament la vremea respectivă”. 
 
Deputatul liberal Gheorghe Dragomir afirmă că, în perioada imediat următoare, le va propune tuturor parlamentarilor de Constanța să reia procedura parlamentară referitoare la inițiativa privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre. „Îm doresc ca împreună să convingem toți parlamentarii, indiferent de culoarea politică, să se alăture demersului de completare și modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2005 privind protecția mediului pentru a putea fi astfel validată cât mai rapid de Parlament. Sunt convins că această lege care trebuie promovată nu poate fi încălcată nici măcar de o instituție europeană”, susține Gheorghe Dragomir. 
 
Nu în ultimul rând, parlamentarul liberal constănțean îi îndeamnă pe cei direct implicați să nu acționeze sub impulsul momentului și cere Ministerului Afacerilor Externe să clarifice urgent, prin reprezentanții săi, situația creată ca urmare a deciziei instanței europene.

UPDATE


La inițiativa copreședintelui Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, parlamentarii PNL de Constanța lucrează, în aceste zile, la modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2005 privind protecția mediului, ca urmare a deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului prin care Primăria Năvodari este obligată să semneze actele pentru autorizația de construcție a unei gropi de deșeuri industriale.

Potrivit declarațiilor deputatului liberal Gheorghe Dragomir, „în Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2005 nu există o reglementare strictă asupra modalităţii de construire a centrelor de gestionare sau depozitare a deşeurilor industriale, rafinăriilor, instalaţiilor pentru producerea îngrăşămintelor chimice, combinatelor siderurgice, centralelor nucleare sau centralelor electrice care utilizează elemente radioactive, precum şi altor unităţi industriale care produc poluanţi sau deşeuri periculoase în arealul teritorial aflat în zonele protejate natural sau pe litoralul Mării Negre”. 

Deși un proiect de lege privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre a fost inițiat încă din anul 2010 de parlamentarii Gheorghe Dragomir și Puiu Hașotti, acesta a fost respins la vremea respectivă de către Parlament.

Ca urmare a sentinței CEDO din 17 martie, parlamentarii PNL de Constanța au reluat procedura parlamentară de modificare și completare a OUG nr.195/2005 și îi invită pe toți deputații și senatorii de Constanța, indiferent de culoarea politică, să se alăture inițiativei liberale. „Dorim să convingem parlamentarii din toate grupurile parlamentare că o astfel de lege este mai mult decât necesară și trebuie validată cât mai curând de Parlament”, a declarat deputatul Gheorghe Dragomir. 

Parlamentarii PNL de Constanța propun ca OUG nr.195/2005 să interzică ridicarea unor instalații care gestionează sau depozitează deșeuri toxice și/sau radioactive la o distanță mai mică de 20 km de linia Mării Negre, la limita ariilor naturale protejate din rețeaua ecologică „Natura 2000”, precum și în perimetrul aglomerărilor urbane. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii